Якість надання медичних послуг безпосередньо залежить від якості підготовки медичних фахівців. Проте повноцінне засвоєння практичних навичок майбутніх лікарів неможливе без власного досвіду в умовах реальної клініки.

Студенти ХНМУ вже з 3 курсу долучаються до набуття клінічних компетентностей, проходячи практику в медичних закладах - партнерах. Одним із надійних партнерів - клінічних баз ХНМУ є Харківська обласна дитяча клінічна лікарня №1, співпраця з якою триває вже понад 45 років.

Нещодавно медичний університет придбав для лікарні сучасне медичне обладнання - операційну двуконсульну лампу і жорсткий бронхоскоп з можливістю підключення до операційної стійки.

Нове сучасне обладнання допомагає встановлювати правильний діагноз і скоротити перебування маленьких пацієнтів у стінах лікарні. Це вкрай важливо, адже протягом року до лікарні потрапляє понад 116 000 дітей і виконується майже 5000 оперативних втручань.

DSC-0062

Генеральна директорка лікарні Оксана Піонтковська зазначила:

Це обладнання має неоціненне значення і вкрай потрібне в нашій діяльності. Воно буде використано лікарями і стане прекрасним доповненням для закріплення теоретичного матеріалу студентами. Адже, діагностуючи захворювання, розповідаючи студенту і показуючи на практиці, ми самі набираємося досвіду, створюємо власну базу даних, а також як наставники формуємо клінічне мислення у майбутніх лікарів.

Для наочної демонстрації речей, які можна знайти за допомогою бронхоскопу, варто ознайомитися з колекцією сторонніх предметів, які були вилучені за допомогою подібного інструменту - сотні сторонніх тіл, які діти ковтають і вдихають, що призводить до вкрай тяжких наслідків.

Бронхоскоп - це прилад, неоціненний для нас, практичних лікарів, за своєю значимістю. Адже тільки в нашій лікарні вилучають сторонні тіла з дихальних шляхів і шлунково-кишкового тракту дітей, - зауважив завідувач кафедри дитячої хірургії та дитячої анестезіології Вячеслав Давиденко.

Харківська обласна дитяча клінічна лікарня №1 надає допомогу не тільки маленьким мешканцям Харкова та області, а й обслуговує пацієнтів із сусідніх регіонів.

Ми є дружньою лікарнею до кожної сім'ї. Ми хочемо дарувати надію і робимо для цього все, що від нас залежить. Ми пишаємося своїми співробітниками, своєю діяльністю та багатопрофільністю, адже подібного дитячого медичного закладу на Східній Україні наразі не існує, - зазначила директорка лікарні.

Медичний університет, зі свого боку, пишається багаторічною плідною співпрацею з Харківською обласною дитячою клінічною лікарнею №1. Сподіваємося, така практика стане на допомогу ще не одному поколінню студентів, а сучасне обладнання допоможе врятувати здоров’я тисячам маленьких пацієнтів.

Вікторія Захаревич