У Харкові може з'явитися небезпечний рис із підвищеним рівнем кадмію. Обласна Держпродспоживслужба отримала повідомлення про надходження неякісної партії рису для різотто з Італії.

Виробник: Sapori Nostrani di Giorgio Turco, Італія.

Оператори ринку при виявленні цього рису зобов'язані звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області (електронна адреса: gudpss@kh-consumer.gov.ua) або до структурних підрозділів служби.

Кадмій – м'який ковкий тягучий метал сріблясто-білого кольору. Він міститься в деяких продуктах: рибі, птиці, свинині, білому хлібі, маргарині, капусті, огірках, петрушці, селери, квасолі, рисі. До кожного продукту існують норми вмісту кадмію. У рисі це 0,06 міліграма на кілограм. Ця частка надто мала. Якщо кілограм рису поділити приблизно на 17 мільйонів частин, то одна з них буде кадмієм.

Кадмій є токсичним металом, який може накопичуватися в організмі та викликати різні захворювання.

Рис вважається основним джерелом кадмію в їжі, особливо вирощений на забруднених ґрунтах. Підвищений рівень кадмію в цьому продукті може бути небезпечним для здоров'я людини, якщо вживати його у великій кількості протягом тривалого часу.

При постійному вживанні рису з високим рівнем кадмію можливі такі наслідки:

  • накопичення кадмію у нирках, що веде до хронічної ниркової недостатності;
  • розвиток остеопорозу та пошкодження кісток;
  • збільшення ризику розвитку раку сечового міхура, легень та інших органів;
  • погіршення стану шкіри;
  • розлад нервової системи;
  • порушення роботи серця.