Солдат із Харківської області, який захищав Маріуполь, звільнений з російського полону. Про це повідомили у Близнюківській громаді, звідки родом 22-річний Владислав Зеленський.

Владислав став одним із 107 звільнених 3 листопада захисників України. Молодший сержант Владислав Зеленський служив старшим кулеметником у лавах Національної гвардії України з 2019 року. 24 лютого він був у Маріуполі. З кінця лютого вони з побратимами перебували у самому місті, потім перемістилися на металургійний комбінат, потім – на героїчну Азовсталь.

"Вже там, на Азовсталі, 18 травня ми отримали наказ здатися в полон. До 2 серпня утримувався в сумнозвісній колонії в Оленівці, потім була Горлівка. І якщо в Оленівці ми мали хоча б якусь можливість поговорити з рідними, завдяки невідомо якими долями пронесеному телефону, то з 2 серпня до моменту звільнення – 3 листопада, я не мав жодного зв'язку з сім'єю", - розповів хлопець.

Наразі Влад проходить лікування та реабілітацію, після завершення яких планує приїхати до рідної Близнюківщини. За словами захисника, незважаючи на всі жахи полону, за час перебування у неволі він зробив для себе важливі висновки.

"Потрібно не зупинятися на досягнутому, розвиватися і, що найголовніше - цінувати кожну мить життя, кожну його дрібницю. У мене взагалі знаменний день - я і моя дівчина, з якою ми зустрічаємося з 2019 року, яка чекала на мене весь цей час і вірила на моє повернення, одружуємося. Життя, незважаючи ні на що, триває", - сказав Владислав.

Восени цього року відбулися два великі обміни полоненими між Україною та РФ. Наприкінці вересня з російського полону було звільнено 215 українських військовослужбовців, у тому числі 124 офіцери. 200 військовослужбовців ЗСУ вийшли на волю в обмін на проросійського політика Віктора Медведчука. Серед тих, хто повернувся додому, були відомі командири полку "Азов" Денис Прокопенко та Святослав Паламар, медик "Азова" Катерина Поліщук з позивним "Пташка" та Михайло Діанов, а також військовий медик Мар'яна Мамонтова, яка потрапила в полон вагітна. 3 листопада Україна та Росія провели обмін полоненими за формулою "107 на 107". З українців, що повернулися додому, 74 бійці захищали "Азовсталь".