Проблеми невиплат пенсій у Харківській області у 90% випадків пов'язані із зміною місця проживання людей. Про це "Слобідському краю" розповів директор Харківської дирекції АТ "Укрпошта" Юрій Савченко.

За його словами, проблем із фінансуванням у Харківській області не було з березня 2022 року. Пенсійний фонд перераховує необхідні кошти, у відомостях є конкретні дати виплат у різних населених пунктах. Якщо людина перебуває вдома, вона отримає свої гроші.

Проблеми є у випадку, якщо людина виїхала і не зробила переадресацію на інше відділення за новим місцем проживання. Тоді гроші відзначаються як невиплата та повертаються до Пенсійного фонду. Як розповів Юрій Савченко, переадресацію на інше поштове відділення можна зробити, зателефонувавши до контакт-центру "Укрпошти" за номером 0-800-300-545. Пенсіонер повинен сказати, що потрібно перевести пенсію та назвати відділення, до якого її переводити. Через три робочі дні після дня заявки можна отримати пенсію у новому відділенні, але за нею треба прийти самостійно, додому її не принесуть.

"Можлива затримка з термінами, якщо у населеному пункті немає автоматизованого відділення "Укрпошти", якщо в якомусь селі поки що не відновили подачу електроенергії. Тоді можуть бути затримки", - сказав директор Харківської дирекції АТ "Укрпошта".

2023 року в Україні вперше провели індексацію найнижчих пенсій. Раніше такі пенсії під індексацію не потрапляли, їхня сума переглядалася виключно разом із підвищенням прожиткового мінімуму (що зростає повільніше, ніж індексація). Пенсії підвищили 10,5 мільйонам пенсіонерів України. Подробиці – у нашому матеріалі.