Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що метою російського наступу в Харківській області є створення "буферної зони", яка дасть змогу взяти обласний центр під вогневий контроль ствольної артилерії.

За даними аналітиків, 13 травня російські війська продовжували тактично значущі наступи на північ і північний схід від Харкова, але пріоритетом для них є швидке створення "буферної зони" вздовж кордону, а не створення умов для глибшого проникнення на північ Харківської області.

Геолокаційні кадри показують просування російських військ до села Глибоке на північ від Липців і підняття ними прапора в центрі села. Однак російські джерела стверджують, що вони ще не захопили все Глибоке і не просунулися на захід уздовж лівого берега річки Харків.

У ISW вважають, що відносно швидкі темпи просування російських військ у районі Вовчанська та повідомлення про знищення кількох мостів через ключові водні шляхи в межах населеного пункту свідчать про надання переваги створенню "буферної зони" перед глибшим проникненням.

Експерти нагадали, що президент Росії Володимир Путін та інші офіційні особи Кремля неодноразово пропонували створити "демілітаризовану буферну зону". На думку ISW, ця "буферна зона" одночасно дасть змогу росіянам діставати Харків зі ствольної артилерії.

Аналітики зазначили, що нинішні темпи просування Росії на цьому напрямку не обов'язково вказують на подальші наступальні можливості, хоча росіяни зберігають значні резерви, доступні для використання.