Педагог із Харківської області збиралася вчити дітей за російськими підручниками. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

За даними слідства, 29-річна мешканка смт Шевченкове Куп'янського району, вчителька географії місцевого ліцею, у серпні 2022 року під час окупації району російськими військами добровільно погодилася зайняти посаду "в.о. директора" в незаконно створеному навчальному закладі "Средняя общеобразовательная школа пгт Шевченково".

На цій посаді жінка складала списки вчителів, які були згодні співпрацювати з окупаційною адміністрацією, призначала їх на посади своїми наказами, а також впроваджувала освітні стандарти РФ.

У новому навчальному році навчання в ліцеї планували проводити російською мовою, а оцінювати знання школярів - за 5-бальною системою, яка використовується в РФ (в Україні використовується 12-бальна система).

Встановлено, що напередодні нового навчального року жінка отримала російські підручники з предметів "Русский язык", "История России", "Обществознание" та інші. За даними СБУ, ці підручники містили викривлену та неправдиву інформацію, зокрема, заперечували українську національну ідентичність та державний суверенітет.

Напередодні деокупації жінка покинула Куп'янський район і зараз переховується на непідконтрольних територіях. Їй заочно повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність у формі впровадження стандартів освіти держави-агресора в закладах освіти).

Жінці загрожує один із видів покарання:

  • виправні роботи на строк до двох років;
  • арешт на строк до шести місяців;
  • позбавлення волі на строк до трьох років.