РФ атакувала Харківську область "Шахедами". Про це в ефірі телемарафону розповів голова ХОВА Олег Синєгубов.

За його словами, метою безпілотників-камікадзе була інфраструктура "Укргазвидобування" в Ізюмському районі. Усі наслідки удару було швидко ліквідовано, постраждали чоловіки 44 і 66 років, але їхньому життю нічого не загрожує.

У ранковому зведенні Генштаб ЗСУ повідомляв, що за минулу добу РФ задіяли десять БпЛА типу Shahed, дев'ять із них знищили наші захисники.

Що з себе представляють "Шахеди"

Дрон Shahed-136 вперше презентували в Ірані 2020 року. Ефективна дальність польоту Shahed-136 становить від 1000 кілометрів. За даними військового аналітика Бретта Фрідмана, корисне навантаження Shahed-136 становить приблизно 40 кілограмів вибухівки, водночас типовий 155-мм артилерійський снаряд M795 несе 11 кілограмів вибухівки.

Як розповів полковник ЗСУ Петро Черник в ефірі телемарафону, для порівняння: у ракетах класу Х-31 бойова частина - 110 кілограмів; Х-59 - приблизно 300 кг; Х-22, найважча і найстрашніша, - приблизно 960 кг. З такими ракетами 40-кілограмові дрони не співмірні. Але, умовно, щоб спалити трансформаторну будку або завдати удару по якихось складах на летовищі чи по цивільних об'єктах, наприклад, по залізничній колії, то 40 кілограмів досить багато. Тому нехтувати цим не можна.

Як розпізнати "Шахеди" і захиститися від них

  • мотор іранського БПЛА нагадує роботу двигуна мопеда чи бензопили, тож упізнати про його наближення можна навіть уночі та в умовах поганої видимості,
  • у разі наближення дронів-камікадзе потрібно негайно сховатися в укритті. Можна користуватися паркінгами, цоколями або підвалами,
  • якщо в укриття пройти немає можливості, в будинку потрібно скористатися правилом двох стін,
  • слід триматися подалі від військових об'єктів, місць скупчення людей та об'єктів критичної інфраструктури, а також не залишатися в транспорті та на відкритих ділянках,
  • не потрібно наближатися до будівель із декоративними елементами або скляним оздобленням,
  • для укриття також не підходять арки, підвали панельних будинків, під'їзди, сходові майданчики та автозаправки,
  • якщо ви помітили переміщення дрона-камікадзе, потрібно зателефонувати за номером 102. Водночас не потрібно наближатися, торкатися або фотографувати місця влучання чи збиті дрони-камікадзе.

Щодо ракетного удару по Харкову ввечері 30 березня, то з дев'яти випущених з території Бєлгородської області ракет С-300 дві вибухнули в повітрі, інші пошкодили будинки та цивільну інфраструктуру в Новобаварському районі. Жертв немає, але троє людей постраждали.

"Досить складно сказати, що було метою. Крім терору місцевого населення. Ракети пошкодили виключно цивільну інфраструктуру, житлові будинки. Одна ракета впала посеред житлового кварталу на дорогу, ще дві ракети розірвалися в повітрі", - зазначив Синєгубов.