Влада просить харків'ян не їздити на дачі, оскільки дільниці можуть бути заміновані. Особливо небезпечно - у районі Гоптівки, Старого Салтова, у Чугуївському, Куп'янському, Ізюмському районах: на дачні ділянки у цих місцях взагалі не можна заходити до огляду їх саперами. Незважаючи на постійні нагадування про дуже високий рівень мінної небезпеки в регіоні, особливо у північній частині області, люди все одно їдуть до передмістя, розповів голова облуправління поліції Володимир Тимошко.

Минулими вихідними на виїздах з Харкова розгорнули мобільні поліцейські пости. Силовики зупиняли машини, які рухалися в область, і ще раз говорили водіям та пасажирам про мінну небезпеку. При цьому більшість людей, до 99%, вислухавши поліцейських, не розверталися та їхали далі. Тимошко припускає, що наступної суботи та неділі, коли потеплішає, харків'яни знову масово поїдуть за місто.

За словами начальника ДСНС у Харківській області Олександра Волобуєва, рятувальники щодня отримують із Харківської області від 300 до 800 заявок на розмінування. В основному це території на півночі області (ймовірно, мова про Циркуни, Липці, Російську та Черкаську Лзову, Російські та Черкаські Тишки, Молодову, Борщову, Старий Салтов і так далі - SQ). Наприклад, на Граківському напрямку була ділянка розміром 100 м на 20 м, де рятувальники викопали 250 мін.

Волобуєв зазначив, що на повне розмінування області піде дуже багато часу: за загальноприйнятою думкою, один рік війни означає щонайменше 10 років розмінування. Міжнародні волонтерські організації, що приїжджають до Харківської області, "жахаються від щільності замінування".

Складна ситуація з мінуванням та в агросекторі. Так, за інформацією обладміністрації, у регіоні потенційно небезпечні 570 тис. га сільгоспземель, і наразі аграріям там заборонено працювати. Але вже на 270 тис. га почалося розмінування. Щоб розпочати роботу в полі, фермер повинен отримати висновок фахівців, що там безпечно.