Ринок нерухомості в Харкові завмер, ціни на ньому зараз удвічі нижчі порівняно із довоєнними. За словами директора місцевого агентства нерухомості "Дукат" Станіслава Дмитриченка, такого не було навіть тоді, коли росіяни стояли за окружною.

У цілому  ситуація на ринку нерухомості Харкова залежить від вількох чинників, це передусім:

  • події на фронті;
  • інтенсивність обстрілів;
  • поширення інформації про підготовку росіян до наступу на Харків;
  • новий закон про мобілізацію.

Усе це тисне на ціни та продавців, які бажають позбутися активів за будь-яку ціну.

За словами ріелтерів, попит на житло впав на 90% порівняно з минулорічним рівнем. Потенційні покупці майже не телефонують, а будівництво нових комплексів призупинилось. Продати квартиру без ремонту стало надзвичайно складно. 

Водночас пропозиція житла на ринку зростає. Деякі клієнти з-за кордону намагаються продати нерухомість до 17 травня через побоювання, що після введення в дію нового закону про мобілізацію її можуть конфіскувати, хоча жодних передумов для цього немає.

Зараз квартиру в Харкові можна придбати за 10-15 тис. доларів, що майже удвічі нижче від довоєнних цін. Одно- та двокімнатні квартири у спальних районах продаються за 15-20 тис. доларів.

Однокімнатну квартиру з ремонтом на Салтівці, яка до лютого 2022-го коштувала 35 тис. доларів, минулого року можна було придбати за 25 тис. доларів, а зараз - за 15−18 тис. доларів. За 20 тис. доларів в цьому ж районі продаються вже двокімнатні квартири в старому житловому фонді, але теж з ремонтом.

На Північній Салтівці, що найбільше постраждала від обстрілів, квартири в новобудовах, які до війни продавались по 1,5 тис. доларів за кв. метр, зараз можна придбати уп’ятеро дешевше.

Житло купують родини військових, які планують оселитись у місті після завершення війни. Деякі люди інвестують у житло, сподіваючись продати його після завершення війни. Окрім того, придбати житло тепер можуть люди, які раніше не могли собі цього дозволити.

Ціни на оренду житла теж встановили антирекорд. Директор АН "Європейське" Ігор Ткаченко каже, що зараз орендувати найдешевшу квартиру у хрущівці можна за 2 тис. грн без вартості комунальних послуг. До повномасштабного російського вторгнення таке житло коштувало мінімум 5−6 тис. грн на місяць. Житло в новобудовах стартує від 5 тис. грн на місяць, що приблизно на чверть дешевше порівняно із довоєнним періодом.

Житло орендують не тільки молоді люди, які хочуть жити окремо від батьків, але й переселенці з Вовчанська та Куп’янська. Їх кількість збільшилась.

За матеріалами "NV".