Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) внесло компанію Metro Cash & Carry до переліку міжнародних спонсорів війни. У Харкові є два супермаркети "Метро" - на пр. Гагаріна та на Олексіївці, в районі Малої Данилівки.

Таке рішення НАЗК прийняло через позицію керівництва компанії продовжувати діяльність у Росії. Зазначається, що крім бізнесу у сфері рітейлу інтереси керівництва компанії тісно пов'язані зі стратегічними галузями російської економіки: нафтогазовою та банківською сферами. А це безпосередньо впливає на підтримку російської військової машини.

Так, за результатами журналістських розслідувань стало відомо, що ключовий акціонер Metro Cash & Carry Даніель Кретинскі контролює EP Infrastructure (EPIF), яка володіє 49% компанії Eustream. Ця компанія керує газотранспортною системою, що транспортує російський газ до Центральної та Східної Європи.

Також Metro Cash & Carry приймає оплату картками "Мир" (проект "Сбербанку") та реалізує нові проекти в Росії. Наприкінці минулого року в інтернеті поширилася інформація про те, що мережа METRO у Росії торгує "кувалдами Вагнера". Це той самий атрибут найманців із терористичної "ПВК Вагнер", який фігурував на жорстоких відео страт.

Як зазначили в НАЗК, їхня мета - зробити так, щоб будь-яким компаніям було соромно співпрацювати з державою-терористом, і вони закрили свій бізнес у Росії. До списку міжнародних спонсорів війни НАЗК вже включило компанії Procter&Gamble, OpenWay Group, Danieli, TMS Tankers Ltd., Minerva Marine Inc., Thenamaris Ships Management, Delta Tankers Ltd., Dynacom Tankers Management Ltd. Mondi PLC, eKassir, Liberian International Ship & Corporate Registry та Бондюель.

Днями туди додали французьку корпорацію Auchan Holding (два супермаркети "Ашан" було й у Харкові).