Будівлю Ощадбанку в центрі Харкова виставили на торги, повідомили у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб.

7 вересня 2023 року в системі Prozorro відбудеться аукціон із продажу майна акціонерного товариства "Міжнародний Резервний Банк" (колишній Ощадбанк), який ліквідується Фондом гарантування вкладів. До складу лота №G22N024761 увійшла офісна будівля банку та основні засоби.

Будівля розташована на вулиці Донця-Захаржевського, 2. Її площа - понад 3,6 тис. кв. метрів. Частина офісних приміщень - це пам'ятка архітектури. 

Поруч розташовані площа Конституції, дві станції метро - "Історичний музей" та "Майдан Конституції", неподалік - Соборний сквер, два великі торгово-розважальні центри, різноманітні кафе та ресторани, відділення банків тощо.

Також до складу лота включено понад 4,4 тис. одиниць основних засобів.

Початкова ціна - 171,3 млн грн.

Торги відбуватимуться за англійською моделлю аукціону з покроковим підвищенням початкової ціни. Участь у торгах можуть узяти як юридичні, так і фізичні особи, крім РФ або осіб, пов'язаних із РФ.

Заявки на участь в аукціоні можна подати до 20:00 6 вересня.

Детальна інформація про активи та умови участі в торгах - за посиланням

Кошти, отримані від продажу, Фонд спрямує на розрахунки з кредиторами "МР БАНК".

В Україні діяло дочірнє підприємство "Сбербанку" Росії. Наприкінці 2021 року українське акціонерне товариство "Сбербанк" змінило назву на "Міжнародний Резервний Банк". До цього ще в березні 2017 року президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про застосування до п'яти українських банків із російським капіталом, зокрема до "Сбербанку", санкцій у вигляді заборони виведення капіталу з України на користь пов'язаних осіб. Цей захід вводили на один рік, але потім неодноразово продовжували.