1 грудня - День працівників прокуратури України, а також Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Довідка "SQ". День працівників прокуратури встановлено указом президента України 2 листопада 2000 р., враховуючи роль органів прокуратури України у зміцненні законності, захисту прав людини і громадянина, а також внесок працівників прокуратури у справу формування України як правової держави. Відзначається щорічно 1 грудня.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом уперше відзначався 1 грудня 1988 р. після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я низки країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією про ВІЛ/СНІД. Цей день служить справі зміцнення організованих зусиль з боротьби з пандемією ВІЛ-інфекції та СНІДу, що розповсюджується по всьому світу. Організовані зусилля спрямовані на зміцнення громадської підтримки програм профілактики розповсюдження ВІЛ/СНІД, організацію навчання та надання інформації з усіх аспектів ВІЛ/СНІД.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом став щорічною подією в більшості країн. Також у багатьох спільнотах організовуються заходи, що проводяться протягом тижня до і після офіційного святкування. Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, яка використовується в акціях, присвячених боротьбі з цією хворобою. Ця стрічка як символ розуміння СНІДу була створена навесні 1991 року. Її ідея належить художнику Франку Муру. Він жив у провінційному містечку штату Нью-Йорк (США), де сусідня сім'я носила жовті стрічки, сподіваючись на благополучне повернення своєї дочки-солдата з Персидської затоки.

Ідея була прийнята групою "Visual AIDS". У ранній рекламній листівці "Visual AIDS" говориться: "Відріжте червону стрічку 6 сантиметрів завдовжки, потім скрутіть у верхній частині у формі перевернутої "V". Використовуйте англійську шпильку, щоб прикріпити її до одягу". Проект "Червона стрічка" був офіційно розпочатий на 45-й щорічній церемонії вручення нагород "Tony Awards" 2 червня 2000 р. Усім номінантам і учасникам було запропоновано надіти такі стрічки. У прес-релізі, що анонсує проект "Червона стрічка", зазначено: "Червона стрічка (перевернуте "V") стане символом нашого співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДу. Найбільша надія, пов'язана з цим проектом, - це те, що до 1 грудня, Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, ці стрічки носитимуть у всьому світі".