Некоторые харьковские супермаркеты годами нарушают правила пожарной безопасности - вице-губернатор Ю.Сапронов (список нарушителей)"У Харкові є низка супермаркетів, які протягом декількох років працюють з порушеннями правил пожежної безпеки та не усувають зауваження співробітників МНС", - заявив 26 травня під час обласної наради з питання стану пожежної безпеки в роздрібних торговельних мережах області заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА ) Юрій Сапронов. За його словами, через недотримання вимог пожежної безпеки в деяких торговельних мережах виникали пожежі.

"Зокрема, пожежі були і в "Рості", і в "Дігмі", і на майданчиках ТЦ "Барабашово", згорів магазин "Спортмастер" на пр.Леніна. Всі ми пам'ятаємо пригоду, що сталося 26 лютого в Запоріжжі, коли практично повністю згорів гіпермаркет "Нова лінія". До супермаркетів, які продовжують працювати не дотримуючись пожежну безпеку, будуть застосовуватися жорсткі заходи. Якщо харківський гіпермаркет "Нова лінія" не вирішить свої проблеми, не усуне всі зауваження МНС, то ми просто його закриємо", - підкреслив Ю.Сапронов.

Як зазначив заступник начальника Головного управління МНС України в Харківській області Дмитро Бабенко, є три чинники, які при взаємодії можуть призвести до великої пожежі. Це пальне середовище, джерело спалаху та шляхи розповсюдження вогню. "Щоб уникнути пожежі, супермаркети повинні дотримуватися всіх заходів протипожежної безпеки. Для початку необхідно обладнати торговельні площі системою протипожежної сигналізації. Вона часто допомагає. Тільки у 2011 р. співробітники МНС 93 рази виїжджали на місце можливої ​​пожежі за сигналом спрацювння. Але у багатьох супермаркетів немає навіть звичайної сигналізації. Я вже не кажу про необхідність встановлення у великих торговельних мережах, площа яких від однієї тисячі квадратних метрів, систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у ​​разі їх виникнення. Ні в "Рості", ні в "Епіцентрі", ні в "Класі", ні в інших великих супермаркетах таких систем немає", - підкреслив Д.Бабенко.

За його словами, з найбільшою кількістю порушень працюють магазини "Нова лінія" (пр. Гагаріна, 318-В), "Suncity Plaza" (пр.Московський, 199-А), "Рост" (вул.Плеханівська, 135/139) , "Рост" (Рогатинський в'їзд, 3), "Ельдорадо" (пл.Повстання, 7/8), "ЮСІ" (вул.Світла, 19), "Гефест" (вул.Вернадского, 2). Наприклад, у супермаркеті "Рост" на Рогатинському в'їзді зафіксовано 22 порушення, які він не усуває з 2002 р.

Д.Бабенко підкреслив, що влітку управління МНС буде проводити планові перевірки торговельних мереж міста. "А в жовтні, якщо керівники торговельних мереж не усунуть зауваження, ми будемо з цими питаннями звертатися до керівництва облдержадміністрації, щоб вона вплинула на порушників. Якщо і це не допоможе, то питання невиконання вимог пожежної безпеки буде виноситися на розгляд Кабінету міністрів", - заявив він.

Д.Бабенко також зазначив, що є проблема, пов'язана з харківською регіональною мережею всеукраїнських супермаркетів. "Виходить, що за всю безпеку відповідають керівні компанії в Києві, а в разі НП пожежу гасимо ми", - підкреслив він.

Ю.Сапронов доручив начальнику управління розвитку споживчого ринку ХОДА Олександр Пенськой та начальнику Головного управління МНС України в Харківській області Павла Одарюка написати листа на ім'я міністра надзвичайних ситуацій Віктора Балоги з проханням посилити контроль над супермаркетами. Окремого листа на ім'я В.Балоги віце-губернатор доручив написати щодо гіпермаркету "Нова лінія", який лідирує за кількістю порушень пожежної безпеки.

Довідка "SQ". У Харкові працює 125 супермаркетів. За інформацією Ю.Сапронова, за останні 5 років у торговельних мережах, які розташовані на території Харківської області, відбулося близько 250 пожеж. При цьому загинуло 4 людини, 9 - травмовані. Збиток, нанесений пожежами, оцінений у 17 млн.грн.

26 лютого 2011 р. у Запоріжжі практично повністю згорів будівельний гіпермаркет "Нова лінія". Пожежа поширилася на 20 тис. кв.м. Пожежні до місця події прибули швидко, але вогонь поширювався вкрай стрімко, оскільки в магазині було безліч легкозаймистих товарів - фарби, розчинники, будівельні суміші, дерево, меблі. Є кілька версій причин пожежі в гіпермаркеті. Перша - вибух балона на складі лакофарбових виробів. Друга - замикання електропроводки. Третє - куріння у невстановлених місцях.