Кабачки, кавуни та дині цього літа - найнебезпечніші продукти з точки зору вмісту нітратів. Про це 3 серпня повідомила журналістам головний санітарний лікар Харкова Ірина Зубкова, спираючись на результати перевірок Харківської санепідемстанцією (СЕС) продуктів харчування, які продаються на ринках і в магазинах.
За словами санлікаря, кабачки є найбільш небезпечними з утримання нітратів через те, що ці рослини необхідно інтенсивно поливати й удобрювати. "Кабачків на ринках украй багато, а враховуючи, яка спека встановилася в Харкові, очевидно, що для надання товарного вигляду цю культуру треба було поливати й удобрювати понад міру. Відповідно, кількість нітратів у кабачках може перевищувати норму", - відзначила І. Зубкова.
Також, за її словами, високий вміст нітратів у кавунах і динях. "Санепідемконтроль пройшли всього 27 точок Харкова, які торгують кавунами та динями. А всього таких точок у місті 293, тобто більшість з них не отримали дозволу на реалізацію партій баштанних рослин", - додала І. Зубкова.
Головний санлікар міста підкреслила, що отруєння нітратами дуже небезпечне. Вони "зв'язують" гемоглобін у крові, і він не може виконувати свою основну функцію - розносити по організму кисень. "У людини настає кисневе голодування - починається запаморочення, слабкість, нудота, відчуття розбитості. Тому при найменших подібних симптомах прошу харків'ян звертатися до лікаря", - відзначила І. Зубкова.
Крім того, санлікар попередила, що в літній період краще утриматися від придбання та використання кондитерських виробів, а також від уживання продуктів, що передбачають вторинну термічну обробку.