Весь 2011 р. у Харкові спостерігалося зростання вартості житла. Про це 20 грудня у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" заявив керівник ТДВ "Житлобуд-2" Олександр Конюхов. За його словами, на тлі пожвавлення іпотеки працюють програми підтримки молодіжного житла, доступного житла за підтримки Державної іпотечної установи. Ще один чинник - дефіцит пропозицій на ринку житла.

Як зазначив О.Конюхов, зростання цін було дуже невеликим - 1-1,5%, а в листопаді зростання склало навіть менше 1%. Це сталося тому, що добробут людей значно не покращився. Зростання іпотеки в абсолютних показниках, як і зростання цін, усе-таки мізерне. "Ми знову повернулися до високих відсотків з іпотечних кредитів. Потрібну для іпотеки зарплату офіційно можуть підтвердити не багато мешканців країни. Тому динамка зростання цін була не така бурхлива, як нам хотілося б", - зазначив О.Конюхов.

За його словами, в Києві, за деякими даними, відновився і спекулятивний попит на житло. У Харкові спекулятивної складової в закупівлях житла ще немає. "Ми не боїмося нової хвилі кризи, якщо вона все-таки буде: у нас люди купують житлову площу за свої гроші і для себе", - зазначив О.Конюхов.

За словами генерального директора ПАТ "Курязький домобудівний комплекс" Валерія Вереїтінова, 2011 р. можна охарактеризувати як затяжний період депресивної стабільності. "Є невелика тенденція зростання, але якщо взяти 2008 р. і розглянути реалізацію житла, то в той час готового житла реалізовувалися 5-10%, решта об'єму реалізовувався на стадії будівництва. Зараз купують тільки готове житло. З такою довірою населення до будівельників уже не можна починати одночасне зведення декількох об'єктів", - зазначив В.Вереїтінов.

Він також повідомив, що минулого року була слабка державна підтримка, дорогі будматеріали, а також не зменшилися витрати на інженерне забезпечення житла.