На караул військової частини радіотехнічних військ у Харкові напали два брати 1970 і 1979 рр. народження. Про це під час брифінгу повідомив журналістам заступник Генерального прокурора України Анатолій Пришко. За його словами, старший з братів, який залишився живим і дає свідчення, - колишній спецназівець, він раніше служив у російському спецназі, після чого пішов у запас і займався в Харкові підприємницькою діяльністю.

А.Пришко розповів, що напад на караул військової частини був добре спланований. Зокрема, злочинці під час нападу були одягнені у військову форму і чорні маски, у них були з собою рації і драбина. Зловмисники спочатку потрапили на територію військової частини і тільки потім, під час зміни варти о 4 ранку, проникли до приміщення караульної служби.

Злочинці були озброєні обрізом мисливської рушниці і ножами. Вони напали на солдата строкової служби, завдали йому сім ножових ударів, від отриманих ран він помер. Після цього інший солдат вибив обріз з рук нападника, а начальник варти - старший лейтенант - застрелив одного з нападників зі свого пістолета. У підсумку начальник варти і солдати отримали поранення. Загиблому хлопцеві залишалося два тижні до звільнення зі строкової служби.

Як зазначив А.Пришко, основна версія злочину - напад з метою заволодіння армійською зброєю. В караульному приміщенні зберігалися автомати Калашникова та боєприпаси до них. Заступник генпрокурора зазначив, що політичного або релігійного підтексту в цьому нападі не було.

Слідчим відділом Дзержинського райвідділу Харкова порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, передбачає позбавлення волі терміном від 10 до 15 років або довічне ув'язнення). Також порушено кримінальну справу за ч.3 ст. 262 КК України (розбійний напад).

За словами начальника Головного управління МВС України в Харківській області Віктора Козицького, міліція перевіряє причетність нападників до інших злочинів.

Довідка "SQ". 22 березня близько 4.00 у Харкові на вул.Дерев'янка, 3 був скоєний напад на караул військової частини А-1451 радіотехнічних військ. На місці події працює військова прокуратура Харківського гарнізону на чолі з військовим прокурором гарнізону Дмитром Шевченко. Слідство взяв під контроль прокурор Харківської області Геннадій Тюрін. До Харкова також прибув командувач Повітряних сил Сергій Онищенко.