В розпал боротьби з черговою хвилею COVID-19 Національна служба здоров’я України в неповному обсязі фінансує інфекційні лікарні, в результаті чого медики залишаються без зарплат і обіцяних надбавок. Крім того, лікарням погрожують розірванням ковідних пакетів, що залишить медзаклади і персонал взагалі без грошей. Про це заявила депутат Миколаївської обласної ради від «Нашого краю», головний лікар обласної інфекційної лікарні Світлана Федорова.

За її словами, минулого тижня голова МОЗу представив нову очільницю Національної служби здоров’я України – Наталію Гусак, яка на першому ж брифінгу заявила, що має законні повноваження розривати договори з лікарнями, застосовувати штрафи за невиконанні договірних зобов’язань і буде це робити.

«По суті, нове керівництво НСЗУ просто продовжує політику Міністерства охорони здоров’я, оскільки МОЗ з початку листопада також шукає формальний привід відмовити у фінансуванні медичним закладам і зриває їх роботу, замість того, щоб підтримати їх. На початку листопада чотири моніторингові групи завершили перевірки в 16 регіонах України. Під час цих перевірок доходить до абсурду – чиновники вказують лікарям, хто із хворих потребує кисневе забезпечення, а хто ні», - розповіла Світлана Федорова.

При цьому вона наголосила, що все це відбувається на тлі й без того жахливої ситуації з фінансуванням медичних закладів по всій Україні протягом року.

«Через багатомісячні затримки зарплат протестують медики у Вінницькій, Львівській, Тернопільській, Донецькій областях. У столиці найбільш критична ситуація склалась у міській клінічній лікарні швидкої допомоги: у серпні та вересні медпрацівники отримали заробітну плату у розмірі 70% від мінімальної зарплати, а за жовтень їм видали лише по 1800 гривень. І складається така ситуація, що у листопаді вони взагалі нічого не отримають», - розповіла депутат.

Вона також підкреслила, що лікарям, які відкрито заявляють про тотальне недофінансування медзакладів і затримки зарплат, чиновники МОЗу і НСЗУ влаштовують справжню травлю.

«Замість лікування хворих змушена відбиватись від нападок чиновників. Спершу вони влаштували мені незаконну перевірку, оскільки у наказі про неї якраз і не йшлося, не було навіть прізвищ і посад перевіряючих, самі вони також відмовилися надати ці відомості, а крім того, не перевірили жодного документу і статистики в лікарні. Після цих незаконних дій чиновники від медицини розгорнули цілу кампанію дискредитації моїх лікарів у ЗМІ, маніпулюючи цифрами і фактами, вдаючись до відвертої брехні», - наголосила Світлана Федорова.

На її думку, перевіряючі з МОЗу відпрацьовували замовлення обласної влади, яка вирішила відсторонити її від управління лікарнею за критику. Адже саме Світлана Федорова ще влітку звернулася до влади з вимогою підготуватися до нової хвилі спалаху пандемії і першою заявила про проблеми з постачанням кисню в лікарні.

«Наш край» наголошує, держава має створити належні умови для лікарів, які щоденно рятують життя і здоров’я людей, а не заганяти їх у злидні та переслідувати.

Закликаємо спрямувати роботу НСЗУ та МОЗ на вирішення проблем з пандемією, а не на створення проблем для функціонування медичних закладів і переслідування лікарів, які говорять правду про поточний критичний стан медичної галузі, - заявили у партії.