Два благотворительных фонда и народный депутат дадут деньги на достройку органа для Харьковской филармонииОплату добудови органу для Харківської обласної філармонії проведуть благодійні фонди Олександра Фельдмана і Юрія Сапронова, а також нардеп Валерій Писаренко. Про це 19 травня повідомив журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. За його словами, рішення було ухвалене за підсумками недавньої зустрічі з директором фірми "Олександр Шуке", яка будує орган. "Нам необхідно оплатити вартість тієї частини контракту, яка дозволить добудувати інструмент. Потім ми привеземо орган у Харків і будемо зберігати в приміщенні у філармонії. Наступного року будемо встановлювати орган за допомогою фірми-виробника (приблизно півроку) і в тому ж році почуємо звучання інструменту", - зазначив губернатор.

За його словами, як пояснив директор фірми Маттіас Шуке, коли він не отримав вчасно 250 тис.євро (він чекав понад термін 8 тижнів), він був змушений призупинити будівництво органу, хоча брав кредит на його виробництво. "Шуке також відмовився купувати комплектуючі і поніс збитки. Вартість органу через такі дії фонду "Ренесанс", яке припинило фінансування, збільшилася на 130 тис. євро. Шуке зазначив, що немає перешкод для того, щоб продовжити будівництво органу і після цього привезти його до Харківа", - повідомив губернатор.

 

Довідка "SQ". 29 квітня 2011 р. директор філармонії заявив, що "Олександр Шуке" загрожує філармонії штрафними санкціями за те, що вона не сплачує новий музичний інструмент і не забирає його. Ю.Янко відзначив, що орган уже готовий, і ще у вересні харківський благодійний фонд "Ренесанс", один із спонсорів придбання та встановлення органу, мав сплатити за нього черговий транш, але поки цього не зробив. Філармонія відправила фонду листа з цього приводу і поки чекає офіційної відповіді. Сума цього траншу складає 255 тис. євро.

Ю.Янко повідомив, що прем'єр-міністр України Микола Азаров підписав розпорядження про виділення державних коштів на реконструкцію філармонії. Цими грошима вона зможе розплатитися за орган, щоб уникнути санкцій, зазначив директор філармонії. За його словами, будівництво органного залу філармонії планується завершити протягом року - півтора.

Як заявила 29 квітня віце-президент благодійного фонду "Ренесанс" Людмила Бєлова, однією з основних вимог німецької фірми "Олександр Шуке" є повна здача приміщення, в якому новий орган буде встановлений, і відповідність цього приміщення міжнародним стандартам і вимогам. Однак усі терміни будівництва нового органного залу Харківської філармонії зірвані.

18 травня харківський міський голова Геннадій Кернес заявив, що новий орган до повної готовності органного залу може з комфортом зберігатися в будівлі філармонії.