У нараді, яка відбулась 6 травня, взяли участь міністр палива та енергетики України Продан Ю.В., заступник голови правління НАК “Нафтогаз України” Тріколіч В.П. та голова профспілки працівників газових господарств України Яровий І.В. Питання банкрутувати газорозподільчі підприємства чи ні не було основним на цій нараді. Виступи міністра палива та енергетики та заступника голови правління НАК “Нафтогаз України” були не дуже підготовленими. Прем’єр-міністр України Юлія Володимирівна Тимошенко назвала їх “детским лепетом”.

На нараді Ю.Продана цікавило одне питання - що робити з державним майном (газопроводами), замість того щоб як міністру палива та енергетики України виступити з Програмою організації газового ринку в державі або хоча б з конкретними пропозиціями з цього приводу. Заступник голови правління НАК “Нафтогаз України” В.Тріколіч безпідставно стверджував про завищену чисельність персоналу газорозподільчих підприємств на 10-12 тис.чол. Голова профспілки І.Яровий звернув увагу прем’єр-міністра на те, що вже протягом останніх трьох років тарифи на транспортування та постачання природного газу не відповідають розрахунковим і, як результат, усі газорозподільчі підприємства збиткові. Середня заробітна платня на підприємствах не перевищує 1200 грн. (середня заробітна платня по галузі становить 2800 грн.).

Збитки “Харківгазу” за 2007 рік по транспортуванню природного газу склали понад13 млн.грн., по постачанню – 4 млн.грн., середня заробітна платня складає 1312 грн.

У зв’язку з цим вважаємо, що збитковість газорозподільчих підприємств, висока плинність кадрів, незадовільний технічний стан  газових мереж – це результат діючої системи утворення тарифів.

Керівники п’яти підприємств, які відносяться до “Газекс-Україна” (“Дніпрогаз”, “Донецькміськгаз”, “Криворіжгаз”, “Харківміськгаз”, “Харківгаз”), напередодні наради звернулись з листом до прем’єр-міністра України Ю.Тимошенко,  в якому висвітлили існуючі неврегульовані проблеми газового ринку України. Цим листом внесені наступні пропозиції:

Забезпечити встановлення економічно обґрунтованих тарифів.
Включити в тариф на транспортування газу інвестиційну складову.
Передбачити механізм індексації тарифів.
Встановити недискримінаційну (по відношенню до газорозподільчих підприємств) модель функціонування внутрішнього ринку газу.

Станом на 01.05.08 р. недооформлені більшість угод з ДК “Газ України”, не проведений перерахунок вартості природного газу, спожитого за 2007 рік (24 млн.грн.). ДК “Газ України” не проводяться платежі газорозподільчим підприємствам за виконану роботу, не приймаються платежі 2008 року у вигляді пільг та субсидій населення, не оформлені обсяги природного газу, спожитого за 2006-2007 роки.

Ю.Тимошенко запропонувала почати з людей і в термін до 15 травня 2008 року переглянути тарифи, взявши за аналог штатні розписи і середню заробітну платню споріднених російських підприємств, створити робочу групу під керівництвом міністра палива та енергетики України Ю.Продана і протягом місяця розглянути питання щодо капітальних вкладень у газові мережі, питання власності, взаємних розрахунків, встановлення лічильників газу.

Прем’єру були відкриті очі, що головна проблема не в тому, хто власник газових підприємств, а в багаторічній розврегульованості газового ринку України. Коли кожний новий уряд змінює керівництво НАК “Нафтогаз України”, ДК “Газ України”, міністра палива та енергетики, то до розв’язання проблеми руки не доходять - знову змінюється уряд. Довідково:  Рівень розрахунків населення Харківської області (з врахуванням пільг та субсидій) перед ВАТ “Харківгаз” за спожитий природний газ станом на 01.05.08 складає 99 %, заборгованість – 45,5 млн.грн. ВАТ “Харківгаз” надає послуги з транспортування природного газу ДК “Газ України”. Рівень розрахунків ДК “Газ України” перед ВАТ “Харківгаз” станом на 01.05.08 складає 33%, заборгованість становить понад 14 млн.грн.