Представители харьковских профсоюзов в Киеве приняли участие в акции, направленной на борьбу с бедностью

69 представителей харьковских профсоюзов приняли участие в акции "Бедности - нет! Защити свои права на достойную зарплату и пенсию", которая прошла в Киеве. Об этом 19 октября сообщили "SQ" в орготделе Объединения профсоюзов Харьковской области Федерации профсоюзов Украины (ФПУ).

По информации ФПУ, в ходе акции профсоюзы требовали от Кабинета министров осуществлять расчеты показателей расходов из госбюджета на социальные цели на основании реального прожиточного минимума, от президента Украины и Верховной Рады – не допустить принятия закона "О государственном бюджете Украины на 2010 г.", сформированного с нарушением конституционных прав граждан на достойный уровень жизни, от Международного валютного фонда – пересмотреть договоренность с Кабмином, касающуюся ограничения роста минимальной и средней зарплат в бюджетной сфере, а также пенсий и других социальных трансфертов в соответствии с прогнозным уровнем инфляции на 2009 г.

Справка "SQ". В Объединение профсоюзов Харьковской области входит 45 профорганизаций. В их числе профсоюзы работников культуры, лесного хозяйства, здравоохранения и оборонной промышленности. В профорганизациях насчитывается 680 тыс.чел. В 2008 г. профсоюзы оказали консультативную помощь 21 тыс.чел., в судах были защищены права 133 чел.

В ходе акции протеста 17 октября была принята резолюция, в которой говорится: "У Міжнародний день боротьби з бідністю ми – учасники мітингу - зібралися на цій площі для того, щоб продемонструвати єдність і готовність домогтися від влади і роботодавців встановлення в Україні гідних і безпечних умов праці, її соціально справедливої оплати, достойного цивілізованої людини соціального забезпечення ветеранів, молоді, жінок.

З тривогою та болем зазначаємо, що влада нічого не зробила для ефективного подолання кризи в економіці України, що триває тотальний наступ на права трудящих. Уперше за останні 10 років відбувся спад більш як на 11% реальної зарплати. За ініціативи роботодавців понад мільйон працівників переведено на умови вимушеної неповної зайнятості, майже 350 тисяч відправлено в безоплатні відпустки. На виробництві щорічно травмується майже 20 тисяч працівників, з яких понад тисячу гинуть. Борги із зарплати протягом року зросли удвічі і досягли 1,5 мільярдів гривень. Третина працівників отримує зарплату нижчу від прожиткового мінімуму. Рівень безробіття сягнув майже 10%, у зв’язку з чим понад 2 мільйона наших співвітчизників позбавлено конституційного права заробляти собі на життя працею.

В умовах економічного свавілля страждають пенсіонери, які при невпинному зростанні цін на продукти харчування, медикаменти, штучному обмежені пенсій приречені на злиденне існування. Напризволяще, практично без шансів на гідну роботу і без коштів до існування й соціального захисту, кинуто молодь, що веде до зростання злочинності, наркоманії й деградації суспільства.

Учасники мітингу висловлюють обурення антинародною політикою президента, Верховної Ради, Кабінету міністрів України, відсутністю скоординованих дій вищих ешелонів влади, політичної еліти й бізнесу в умовах фінансово-економічної кризи, які призвели до різкого погіршення соціального становища найманих працівників, відкинули за межу бідності понад 15 мільйонів наших співвітчизників.

Ми вимагаємо:
від Кабінету міністрів України:
1. Негайно прийняти та реалізувати на загальнодержавному й місцевому рівнях ефективні антикризові програми в інтересах громадян і вітчизняних підприємств, належно підвищити заробітні плати і пенсії як основне джерело інвестицій і підтримки української економіки в умовах кризи, зберегти та створити робочі місця, а також забезпечити перспективи для стійкого економічного розвитку й суттєвого підвищення життєвого рівня громадян.
2. Застосувати всі засоби економічного й правого впливу для невідкладного погашення півторамільярдного боргу із заробітної плати перед працівниками. Підвищити відповідальність бізнесу як за своєчасну виплату заробітної плати, так і за її прискорене наближення до європейських стандартів, запровадити повноцінну матеріальну компенсацію працівникам, яким невчасно сплатили зароблене або безпідставно скоротили робочий час.
3. Забезпечити з 1 січня 2010 року обрахування посадових окладів (ставок) працівників, оплата праці яких здійснюється за єдиною тарифною сіткою, виходячи з окладу (ставки) працівника І тарифного розряду на рівні мінімальної заробітної плати.
4. Підвищити в 2010 році розміри пенсій відповідно до темпів зростання середньої заробітної плати.
5. Не допускати підвищення цін і тарифів без зростання трудових доходів, соціального захисту непрацездатних та малозабезпечених сімей.
6. Виконати в повному обсязі рішення примирних органів колективного трудового конфлікту між ФПУ й Кабінетом міністрів України.

від Верховної Ради України:
  Створити законодавчі умови для зупинення поширення бідності серед трудящих і ветеранів праці, для чого:
- встановити з 1 січня 2010 року мінімальну зарплату не нижче справедливо обрахованого прожиткового мінімуму;
- передбачити в законі України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" кошти, необхідні для забезпечення з 1 січня 2010 року в єдиній тарифній сітці зарплати працівникам бюджетної сфери на основі мінімальної зарплати;
- визначити пріоритетом підвищення купівельної спроможності населення, збільшення частки заробітної плати в собівартості товарів і послуг.


від президента України:
Забезпечити неухильне виконання всіма органами влади, кожним керівником норм Конституції, законів України, гарантування громадянам права на працю, гідну й своєчасну оплату праці, пенсію, а також виконання Україною міжнародних зобов’язань щодо скорочення удвічі масштабів бідності.


від роботодавців:
Зберегти, відновити та створити робочі місця з гідними умовами праці, забезпечити продуктивну зайнятість та виплату справедливої зарплати працівникам, невідкладне остаточне погашення боргів із заробітної плати.

Ми закликаємо уряд та роботодавців до проведення на принципово нових засадах колективних переговорів для укладення колдоговорів і угод з метою створення конкурентних переваг на основі справедливої оплати, й безпечних умов праці та соціальної відповідальності за добробут країни і кожного громадянина.

У разі невиконання вимог профспілок та подальшого зниження рівня життя українського народу:
ДОРУЧАЄМО Федерації профспілок України розгорнути широкомасштабні протестні акції проти порушення прав громадян України аж до використання конституційного права на організацію та проведення всеукраїнського страйку;
ЗАКЛИКАЄМО весь народ України згуртуватись навколо справедливих вимог профспілок та стати єдиним фронтом на захист своїх прав, сказати рішуче "нІ" бідності, "ні" протиправним антисоціальним діям влади".