Стенограмма веб-конференции лидера ВО "Свобода" Олега Тягныбока

(15:03:18) Oleg_Tyagnybok: Вітаю всіх користувачів "STATUS QUO"! Радий спілкуванню, спробую відповісти на максимум поставлених питань!

(14:36:24) psihopat: Какие изменения произошли в вашей Харьковской областной организации? Это что, смена курса партии?

(15:05:20) Oleg_Tyagnybok: Ні, партія не змінювала свого курсу, своєї ідеології. Але ми вдосконалюємо кадрову політику, зокрема, на місяцях. Сьогодні керівником Харківської облорганізації є Ігор Швайка.

(15:05:59) den: У Вас есть отдельное мнение по "еврейскому вопросу"? Есть ли вообще этот "вопрос" в Украине, насколько остро он стоит? Как Вы оцениваете тот факт, что городские власти Харькова и добрая треть харьковского политического бомонда являются евреями?

(15:12:10) Oleg_Tyagnybok: Україна є мононаціональною державою, оскільки згідно з будь-якими встановленими міжнародними політологічними правилами, держава, у якій проживає понад 70% представників однієї нації, є мононаціональною державою. Згідно останнього перепису населення, в Україні українцями вважають себе 78,7% населення. Ми за те, щоб в Україні реалізовувалися права як національної більшості, так і нацменшин. Нам би хотілося, щоб представники нацменшин знали українську мову, поважали наші звичаї, не насміхалися з наших традицій, дотримувалися наших законів. Тому ВО "Свобода" виступає за ухвалення закону про пропорційне представництво в органах влади українців та представників нацменшин.

(15:07:23) konsul: Ваше отношение к организации "Братство" и ее лидеру Д.Корчинскому?

(15:16:06) Oleg_Tyagnybok: Ми ідеологічно різні.

(15:17:27) moderator: Именно О.Тягныбоку приписывают популяризацию слов "москали" и "жиды". На листовках Вы писали что-то типа "Будеш матюкатися - станеш схожим на москаля" и пр. В то же время Вы открещиваетесь от употребления этих выражений и даже говорили, что Вас оклеветали, и Вы доказали это в суде. Подобные слова, по-вашему, норма, или являются оскорбительными для россиян и евреев?

(15:18:04) Oleg_Tyagnybok: Від своїх слів я ніколи не відмовлявся. Слова "москаль" і "жид" - це слова, які властиві українській літературній мові, вони є в словнику Грінченка. До речі, почитайте "Кобзаря" Шевченка чи запитайте своїх бабусь і дідусів, як традиційно називали представників цих націй на Харківщині. А листівка "Матюки перетворюють тебе на москаля" - це спроба побороти московську лайку на Україні. До речі, на тій листівці були слова О.Мандельштама, якого вважають видатним руським поетом: "В Росії матом нє ругаютца, на ньом разгаварівают".

(14:47:47) Morgan: В Вашей программе есть следующие слова: "Будущее страны требует ненасильственной, но немедленной украинизации общества". Сколько лет нужно человеку, с рождения говорившему на русском, чтобы не по принуждению (как госчиновникам), а по велению души перейти в общении на украинский язык? Я думаю, должно смениться поколение. Учитывая тот факт, что на Восточной Украине подавляющее большинство говорит и думает на русском, не считаете ли Вы этот пункт некой миной, подложенной под Вашу в остальном вполне здравую программу? Ведь таким образом Вы отталкиваете от себя целое поколение и разделяете страну на западную и восточную (по языковому признаку).

(15:21:34) Oleg_Tyagnybok: Це брехня. Таких слів у нашій програмі немає. Або дайте посилання. Ми виступаємо за те, щоб держава створила всі умови, щоб російськомовний українець міг заговори мовою своєї материної землі. Цікаво, за скільки часу Ви би вивчили, скажімо, англійську мову, якби переїхали жити, наприклад, до Британії.

(15:15:48) psihopat: Ваше отношение к организации "Патриот Украины"? Они очень похожи на нацистское движение.

(15:24:15) Oleg_Tyagnybok: Раніше у нас була деяка співпраця з громадською організацією "Патріот України". Зараз нема.

(15:24:59) moderator: "…Всеукраинское объединение "Свобода" - за Украинское Государство, в котором украинский народ будет занимать должное ему господствующее положение…" Конкретизируйте, пожалуйста, что Вы имеете в виду, говоря о господствующем положении украинского народа?

(15:26:03) Oleg_Tyagnybok: Є на світі Франція – це держава для французів, Німеччина – для німців, Італія - для італійців. І є єдине місце на землі, де домівка українців. Це Україна. Тут живе понад 78,7% українців. Ми дуже гостинні, і на нашій землі проживають представники багатьох національностей. Але українці – це титульна нація, тобто нація, яка дала нашій державі ім'я. І ми не дозволимо нікому гнобити українців в будь-якому куточку цієї держави. Щодо наших співгромадян, які належать до інших національностей, то вони мають дотримуватись українських законів, бути лояльними до української держави, знати і поважати наші традиції, не насміхатись з української мови, вивчити українську історію. Тоді й ми нормально сприйматимемо їх.

(15:27:13) moderator: С форума "SQ": В своем обращении к президенту Украины о признании ОУН-УПА Вы говорите о бескомпромиссной борьбе и сопротивлении гитлеровской империи, которые оказывали украинские повстанцы. Вопрос: как можно заявлять такую заведомую ложь?!

(15:27:27) Oleg_Tyagnybok: Дякую за корекцію. УПА вела безкомпромісну війну не лише проти німецьких окупантів, але й проти московських, польських, румунських, угорських зайд, які приходили на нашу землю. Це приклад найславнішої в історії людства відваги, мужності і героїзму. Поїдьте у будь-яке село, де воювала УПА, і люди Вам розкажуть більше за мене. Прикро, що на 18-му році української незалежності Ви перебуваєте в полоні кремлівської брехні.

(15:28:08) moderator: С форума "SQ": Говоря о борьбе за независимость Украины, Вы тем самым пытаетесь оправдать преступления ОУН-УПА, совершенные против советского народа в целом и украинцев в частности?

(15:28:32) Oleg_Tyagnybok: Щось я не пригадую про існування такої нації, як "совєцька". До речі, навіть в радянські часи у свідоцтві про народження в графі "національність" жодного зазначення "совєцька" нація чи народ не було. То про які злочини проти неіснуючої фантомної нації йдеться? А от злочинів окупаційного московсько-комуністичного режиму на українській землі було безліч. І ми примусимо відповісти за кожен із них: за ті понад 20,5 мільйонів українців, замордованих московськими окупантами у ХХ столітті, заморених голодоморами та розстріляних на луб'янках, знищених у ГУЛАГах, на Соловках і сибірах.

(15:11:57) AntiFashik: Скажите, Ваши националистические убеждения - это от души или хорошо продуманный план?

(15:29:38) Oleg_Tyagnybok: Від душі.

(15:26:55) draiden: Кого будете підтримувати під час президентських перегонів?

(15:32:09) Oleg_Tyagnybok: У лютому 2008 року всеукраїнська конференція ВО "Свобода" ухвалила рішення про обов'язкову участь партії в будь-яких виборах, які будуть відбуватися в Україні: чи строкових, чи дострокових, чи парламентських, чи президентських, чи місцевих. Отже, швидше за все "Свобода" буде висувати свою кандидатуру на посаду президента України.

(15:33:03) moderator: С форума "SQ": Как Вы считаете, что надо сделать, чтобы народ Украины вышел из того угнетенного состояния, в котором сейчас находится?

(15:33:49) Oleg_Tyagnybok: Українська нація вийде з пригнобленого стану, коли в Україні буде здійснено люстрацію, тобто докорінно очищено владу, утверджено національну державу за принципами історичної, національної та соціальної справедливості. Україна за формою має бути президентською республікою, у якій президент очолює уряд.

(15:01:47) psihopat: Почему Вам не разрешают выступать в эфире харьковских каналов и даже в такой националистической программе, как "Майдан Свободи"?

(15:35:46) Oleg_Tyagnybok: Сьогодні співпраця політиків і ЗМІ - не лише центральних, але й місцевих - лежить у виключно фінансовій площині.

(15:06:16) konsul: Сколько человек входит в Харьковскую облорагнизацию "Свободы"?

(15:37:16) Oleg_Tyagnybok: На обліку у центральній канцелярії числиться двісті членів Харківської облорганізації ВО "Свобода".

(15:07:53) psihopat: Знакомы ли Вы с известным харьковским писателем Эдуардом Ходосом? Хотели бы Вы с ним встретиться? Это как раз касается "еврейского вопроса"...

(15:38:23) Oleg_Tyagnybok: Колись давно нас представляли один одному. Зустрітися не проти.

(15:15:44) Solo: Олег, скажите, пожалуйста, каким образом Вы предполагаете организовать пропорциональное представительство для разных наций? Как Вы будете определять, кто является представителем какой нации, ведь сейчас нет пятого пункта в паспорте?

(15:40:40) Oleg_Tyagnybok: ВО "Свобода", окрім того, виступає за відновлення в паспорті та свідоцтві про народження графи "національність". Зараз слід визначати національність за свідоцтвом про народження або свідоцтвом про народження батьків, враховуючи побажання громадянина України.

(15:41:27) moderator: С форума "SQ": Какой самый верный способ борьбы простого гражданина с коррупцией?

(15:41:57) Oleg_Tyagnybok: Люстрація. Відповідальність особистим майном усіх чиновників, що заподіяли державі шкоду. Публічні судові процеси (в тому числі через прямі трансляції в ЗМІ). Відновлення смертної кари.

(15:18:44) realist: А що значить "пропорційне представництво"? Ви всі нацменшини об’єднуєте в одну групу меншості? Національностей багато - як визначити скільки представників тієї чи іншої меншини повинні її представляти, щоб захистити, наприклад, її права? Чи будемо займатися математикою: на 100 людей - 1 представник, а як залишиться 99 - то вже і не треба?

(15:44:05) Oleg_Tyagnybok: Наприклад, якщо росіян є 17% в Україні, значить, в органах влади має бути такий самий відсоток. І т.д. До речі, такі закони ухвалені в багатьох країнах світу, наприклад, в Ізраїлі.

(15:22:01) draiden: Пане Олеже, а чи відповідає дійсності, що "Свободу" фінансує громадянин Ізраїля Коломойський?

(15:47:49) Oleg_Tyagnybok: Ні

(15:48:16) moderator: draiden: Так фінансує Вас Беня чи не фінансує?

(15:48:44) Oleg_Tyagnybok: Дійсно, четвертим номером в списку ВО "Cвобода" до Верховної Ради іде Богдан Бенюк, заступник голови ВО "Свобода" з питань зв'язків з українцями з-за кордону. Його псевдо - Беня. На минулій виборчій кампанії він вніс в партійну казну 500 тис.грн.

(15:08:44) psihopat: Какую должность в Вашей партии занимает Александр Гаврилов?

(15:49:33) Oleg_Tyagnybok: Олександр Гаврилов є помічником голови Харківської обласної організації.

(15:11:39) psihopat: По-моему, Игорь Швайка был бы хорошим лидером Вашей организации во Львове, но не в Харькове. Он не понимает харьковского менталитета.

(15:51:09) Oleg_Tyagnybok: Ігор Швайка народився в Калмикії, виріс на Донбасі і 15 років постійно проживає в Харкові. Він є хорошим лідером нашої організації в Харкові.

(15:30:04) psihopat: Говорят, Вы наполовину еврей. Это правда?

(15:52:14) Oleg_Tyagnybok: Неправда. Я українець на всі 100%.

(15:18:02) konsul: Почему ВО "Свобода" перестала сотрудничать с ХОО "Патриот Украины"?

(15:56:42) Oleg_Tyagnybok: "Патріот України" є громадською організацією. ВО "Свобода" - це політична партія, яка співпрацює з кількома десятками різних громадських організацій, у тому числі з молодіжними. Щодо харківського "Патріоту" - вони самі виявили бажання розірвати співпрацю. На лінію партії і політику партії це аж ніяк не впливає.

(15:45:02) Alex_Volnov: Чи можливо при теперішній владі провести люстрацію? Якими методами?

(15:58:55) Oleg_Tyagnybok: Перше. Ухвалення закону про люстрацію парламентом. Друге. Не голосування на виборах за теперішню псевдоеліту, яка при владі. Третє. Обмеження громадянства. Четверте. Коси і вила.

(15:48:25) yasya: Тогда кто же финансирует вашу "Свободу"?

(16:03:55) Oleg_Tyagnybok: У 2006 році, після виборів, ми створили при партії Економічну раду. До неї увійшли представники малого і середнього бізнесу, які є або членами партії, або нашими симпатиками. Партія сьогодні немає жодної фінансової залежності від будь-кого. До речі, чим більше перегризають горлянки один одному БЮТ і "Наша Україна", тим більше колишніх спонсорів "помаранчевої революції" переходить в економічну раду ВО "Свобода". Адже і БЮТ, і НУ, і КПУ, і ПР, і Литвин - це олігархічні партії, які відстоюють інтереси великого капіталу. А представники малого і середнього бізнесу залишаються незахищеними і готові все більше вкладати гроші в національну ідею. Відповідно - у ВО "Свобода", яка її репрезентує.

(15:57:09) draiden: А маючи багато дітей, Ви і пан Швайка таким чином виконуєте програму партії?

(16:04:43) Oleg_Tyagnybok: Так.

(15:45:48) den: Может ли русский по национальности вступить в "Свободу"?

(16:05:57) Oleg_Tyagnybok: Пошукайте в себе українську кров :)

(15:51:41) psihopat: Ваше отношение к нашему мэру Михаилу Добкину и секретарю горсовета Геннадию Кернесу?

(16:07:23) Oleg_Tyagnybok: Вони повинні бути усунуті з займаних посад.

(15:46:59) den: Ваши адепты на интернет-форумах высказывают гораздо более радикальные суждения, чем Вы. Вас не смущает такая радикальная интерпретация Ваших идей?

(16:08:48) Oleg_Tyagnybok: Ні.

(15:28:41) psihopat: Мне кажется, что Ваши биллборды, появившиеся 3 месяца назад по всему Харькову, можно считать фальстартом и бессмысленной тратой денег. Зачем это было сделано?

(16:14:45) Oleg_Tyagnybok: Якщо Ви звернули увагу, на білбордах - не передвиборче гасло, а соціальне. Ми, сподіваючись на дострокові вибори в парламент 7 грудня 2008 р., замовили і проплатили певну кількість білбордів по Україні на листопад. Оскільки президент так і не наважився оголосити дострокові вибори, а рекламні компанії не захотіли повернути гроші чи перенести на інший місяць, ми вирішили зробити рекламу з метою збільшення впізнаваності. Але оскільки після 1 грудня (коли закінчився контракт) рекламні компанії не мали більше замовлень, очевидно, через кризу, то наші білборди як бонус висять до цього часу.

(16:16:03) moderator: С форума "SQ": За какую футбольную команду болеет Олег Тягныбок?

(16:16:29) Oleg_Tyagnybok: За львівські "Карпати" з 1975 року. До речі, мені приємно, що львів'янин Мирон Маркевич впевнено веде "Металіст" до перемог. "МЕТАЛ" - ЧЕМПІОН!!!

(16:17:36) moderator: С форума "SQ": Считает ли Олег Тягныбок, что использование русского языка является шпионством в пользу России?

(16:18:00) Oleg_Tyagnybok: Лише після оприлюднення списків агентури КГБ, після люстрації можна говорити про те, хто шпигував на користь Росії. Що ж до тих, хто за 18 років української незалежності не спромігся, живучи в Україні, вивчити української мови, то це лише свідчить про їхні надзвичайно низькі розумові здібності. Зрозуміло, що люди з низьким рівнем інтелекту не можуть бути допущені до керування державою.

(15:35:03) draiden: До почесної дошки М.Міхновському поклали квіти?

(16:22:20) Oleg_Tyagnybok: Зараз ідемо цим займатися.

(16:21:51) moderator: С форума "SQ": В Вашей программе написано, что и "титульная" нация, и нацменьшинства должны иметь свободы и обязанности. Можно поконкретней, какие преимущества, видимо, в свободах Вы предлагаете для представителей титульной нации и какие дополнительные, видимо, обязанности - для нацменьшинств?

(16:23:02) Oleg_Tyagnybok: Головний обов'язок як для українців, так і для представників національних меншин – поважати і шанувати Україну, працювати на її благо. Зрозуміло, що українці як нація, яка пережила геноцид, мають природне право на своє відродження, на своє, якщо можна так сказати, відживлення. Українці мають право утвердити в Україні свою мову, культуру, традиції, правосвідомість, ідеали.

(16:23:36) moderator: С форума "SQ": Вы говорите о демографическом кризисе и нацменьшинствах. Вы считаете, что ущемление нацменьшинств и даже, если грубо, сокращение количества представителей нетитульной нации может привести к решению демографической проблемы и увеличению числа представителей титульной? Как?..

(16:23:48) Oleg_Tyagnybok: Ні. Демографічну проблему мають вирішити українці за рахунок високої народжуваності. Для цього має бути забезпечена державна підтримка молодих сімей та плекання культу сім'ї, моральних цінностей, розуміння нації як родини. У мене, до речі, троє дітей. Так само як у моїх заступників по партії Богдана Бенюка, Руслана Кошулинського і багатьох членів "Свободи".

(16:24:27) moderator: С форума "SQ": Вы предлагаете перейти от "опосредованной демократии" к "прямому народовластию". Что такое прямое народовластие?.. Особенно с учетом того, что выборные органы, согласно Вашей программе, сохраняются?

(16:24:50) Oleg_Tyagnybok: Пряме народовладдя – це референдуми, плебісцити, громадські ініціативи, створення органів самоорганізації населення, коли кожен громадянин нестиме свою частку відповідальності за ухвалення та реалізацію рішень. Сьогодні "демократія" - це фетиш. Це технологія панування лжееліти над українцями. Націоналісти мають змінити систему влади в Україні. Наприклад, не лише депутати і президент мають обиратися, але й судді. Має бути запроваджена чітка, проста і прозора процедура відкликання депутатів, суддів, президента.

(16:25:26) moderator: С форума "SQ": Почему среди общечеловеческих ценностей стабильного общества у Вас на первом месте назван героизм?

(16:25:47) Oleg_Tyagnybok: Бо ми ідеалісти. Таке наше світосприйняття. Нації та інші великі спільноти створюються героїзмом, а не рівнем купівельної спроможності та інвестиційної привабливості. Боротьбою, а не біржею. Цим ми радикально відрізняємось від апологетів споживацького суспільства, яке сьогодні терпить крах. Сьогоднішня криза в Україні та світі – це, в першу чергу, криза духовності.

moderator: С форума "SQ": Ваше видение сотрудничества УПА с фашистскими оккупантами во время ВОВ.

Oleg_Tyagnybok: УПА не співпрацювала з жодними окупантами - ні з італійськими фашистами на півдні України, ні з румунськими окупантами, ні з польськими шовіністами, ні з німецькими націонал-соціалістами, ні з більшовицькими соціалістами. Більше того, у світовій історії немає іншого прикладу, як УПА, що з 1942 р. по кінець 50 рр. воювала проти двох найбільших у світі імперій. Згадайте хоча б оцінку УПА Шарлем де Голлем, який казав, що жоден німецький чобіт не топтав бруківки Парижа, якби він мав таку армію, як УПА.

moderator: С форума "SQ": Ваше мнение о сотрудничестве Украины с Российской Федерацией в экономической, оборонной сферах.

Oleg_Tyagnybok: Росія - наш ворог. Не лише тому, що вона вважає українців своїми головними ворогами, а й тому, що вся історія українсько-московських взаємин це підтверджує. З ворогом розмова може йти лише про безумовну капітуляцію.

moderator: С форума "SQ": Чем обусловлен пункт в манифесте ВО "Свобода" возобновить ядерный статус Украины, но с радиусом поражения не более 1 тыс. км? До Вашингтона не долетит, но по Москве не промахнемся? Не выглядит ли это "прогибом" перед Америкой?

Oleg_Tyagnybok: Ми просто виступаємо за відновлення ядерного статусу. "Свобода" ніколи не прогинатиметься ні перед Вашингтоном, ні перед Брюсселем, ні перед Москвою. Ні перед ким.

moderator: С форума "SQ": Прокомментируйте пункт в манифесте возглавляемой Вами партии об оценке российских ядерных реакторов, которые, как указано в манифесте, вызвали аварию на Чернобыльской АЭС в 1986 г.

Oleg_Tyagnybok: Чорнобильська трагедія, на наше тверде переконання, це терористичний акт Радянського Союзу проти української нації, фактично - продовження етноциду.

moderator: С форума "SQ": Как Вы оцениваете недавнее решение харьковской горвласти отдать на хранение в Ивано-Франковск памятный знак героям УПА?

Oleg_Tyagnybok: Всі, хто голосував за таке рішення, мають бути усунуті від влади і притягнуті до встановленої законом відповідальності за антидержавну діяльність. Хочу нагадати, що головний командир УПА, генерал Роман Шухевич, є Героєм України.

moderator: С форума "SQ": Как Вы относитесь к предложению ПР ввести русский язык вторым государственным, учитывая то, что практически вся Восточная Украина русскоязычна?

Oleg_Tyagnybok: Вкрай негативно. Партія регіонів намагається в такий спосіб закріпити наслідки московської окупації за принципом "чия мова – того й влада". Свою антиукраїнську політику ПР базує на брехливій тезі про "рускоязичність" всієї східної України. Поїдьте в найближчі від Харкова, Луганська, Донецька, Сум села і в цьому пересвідчитеся. Навіть Сєвєродонецьк, з якого намагалися створити центр українофобії, є наполовину україномовним.

moderator: С форума "SQ": Многие считают, что Ваши политические взгляды граничат с фашистскими. Объясните разницу!

Oleg_Tyagnybok: Я не належу до прихильників ідеології Беніто Муссоліні. Я є український націоналіст. Мої орієнтири: Шевченко, Міхновський, Донцов, Бандера, Шухевич, які творили ідеологію українського націоналізму.

moderator: С форума "SQ": Существует ли в Украине проблема русского языка, как это в последнее время утверждают Харьковские областные власти?

Oleg_Tyagnybok: В Україні немає проблеми московської мови, в неї надто багато лобістів в українській владі. Ця п'ята колона Кремля діє за принципом, проголошеним дружиною прем'єр-міністра РФ Путіна, яка заявила, що кордони Росії проходять там, де проходять кордони російської мови. "Свобода" єдина політична сила, яка послідовно захищає українську мову та утверджує її в Україні.

moderator: С форума "SQ": У ВО "Свобода" есть стабильный электорат в Западной Украине. Чем вызвана такая активизация на востоке? Не кажется ли Вам это напрасной тратой сил, ведь вряд ли электорат востока Украины способен оценить ваши программные цели?

Oleg_Tyagnybok: Насправді найбільший потенціал українських націоналістів у центральній та східній Україні. Хочу нагадати, що всі головні ідеологи українського націоналізму – Шевченко, Міхновський, Донцов, Липа, Сціборський – були з центральної, східної та південної України. Проблема в тому, що центральну і східну Україну більше, ніж західну, нищили московські окупанти. Чого вартий лише Голодомор 1932-33 років, коли було замордовано голодом понад 10 мільйонів українців. Східна й центральна Україна мають регенерувати, мають відродитися, і тоді українські націоналісти отримуватимуть там широку підтримку. Західна Україна має стати твердим запіллям українського націоналізму. Саме звідти мають розпочатися українські перемоги, але остаточна перемога буде, безумовно на східній Україні. Сьогодні ми відчуваємо це пробудження. Ви самі це бачите по Харкову, по активній позиції "Свободи", по "свободівцях", які виросли на Слобожанщині. До речі, назва Слобожанщина і назва нашої партії – Свобода - є спорідненими.

(16:31:32) Oleg_Tyagnybok: Дякую всім за запитання. Дякую "SQ" за надану можливість поспілкуватися в чаті. Запрошую всіх до себе на свій форум. http://www.forum.vosvoboda.info/viewforum_28.php?sid=c7c01456435c0056e741e5 0a2b5d525

Вопросы, на которые О.Тягныбок не успел ответить

- Разрешить/запретить раздел Украины на западную и восточную заключается не только в "немедленной украинизации", а еще в преступлении перед народом Восточной Украины во времена ВОВ?

- Как Вы относитесь к лидеру Харьковской облорганизации УНП Василию Третецкому?

- Ви задоволені роботою Харківського осередку партії?

- Лично прочитал на Вашем сайте, но, возможно, это не из програмы... Опыт говорит о том, что знание украинского языка, общение на нем никак не влияет на пробуждение совести и заботе о национальных интересах страны - достаточно посмотреть на наших политиков. Не считаете ли Вы, что на тонущем корабле команда должна броситься заделывать пробоины, а не решать, на каком языке им лучше общаться, учитывая что украинский и русский они понимают? Не пора ли хотя бы на время упразднить сей пункт и бросить все силы на объяснение самой сути национализма, который у многих сейчас ассоциируется с фашизмом? А также более активно доводить до народа те пункты Вашей программы, которые сейчас наиболее актуальны - решение экономических проблем.

-УПА тесно "сотрудничала" с немецкими оккупантами, а не вела с ними борьбу за независимость! Уничтожение соотечественников Вы называете подлинным героизмом?

- Вы привели пример Израиля - но где Вы там увидели демократию?

- Если бы сейчас были парламентские выборы, то, по Вашим оценкам, сколько бы набрала на них Ваша партийная организация?

- Скажите, а по каким критериям Вы определяете "чистоту" нации? Не только украинской? Национальность - это такой деликатный вопрос... Неужели Вы полностью уверены в том, что Вы чистокровный украинец?

- А хто з митців, окрім Ільєнка і Бенюка, є членом Вашої партії?

- Если бы сейчас были объявлены внеочередные парламентские выборы, то Вы бы в них участвовали самостоятельно или к кому-то примкнули бы?

- По результатам недавних опросов большой процент населения Украины готов выйти на демонстрации. После Майдана мне не верится, что кто-то порядочный придет к власти. По каким критериям Вы предлагаете выбирать народных представителей, не допустить к власти дельцов и бизнесменов, которые будут обогащать себя благодаря своим полномочиям?

- Слобожанщина и Харьков традиционно многонациональны и русскоязычны. Поддержка здесь населением ВО "Свобода" - на уровне статистической погрешности. Желаете ли изменить ситуацию? Если да, то какими методами предполагаете добиться своих целей?

- Ви вважаєте нормальними методи, якими діє "Патріот України"? Погрози нацменшинам і т.п.

- Т.е. без украинской крови в "Свободе" делать нечего. Вам не кажется такой подход, мягко говоря, архаичным?

- Т.е. по сути Вы поддерживаете своих адептов в части националистичных до абсурда лозунгов? Типа сравнение бойцов УПА с Христом и т.д.?

- Любите ли Вы женщин и какое количество представительниц прекрасного пола в Вашей партии?

- Кто из когорты политиков является для Вас авторитетом? Бендера, Петлюра, Мазепа, Мороз?

- Сейчас много говорят про энергосберегающие технологии. У Вашей партии есть какие-то предложения по этому поводу?