презентация стипендиальной программы для студентов-сирот

Участники: директор по корпоративным связям компании "Филип Моррис Украина" Константин Рябенко, директор Фонда помощи и развития детям Чернобыля Алекса Милянич, менеджер программ Фонда помощи и развития детям Чернобыля Евгения Медведенко, первый заместитель начальника Главного управления образования и науки Харьковской облгосадминистрации Елена Вицко.

Алекса Милянич:

- Мені приємно привітати всіх вас на презентації програми "Стипендії для студентів-сиріт". Компанія "Філіп Моррис Україна" та Фонд допомоги та розвитку дітям Чорнобиля співпрацюють між собою понад 5 років. За цей час компанія надала 755 тис. дол. США на реалізацію проектів Фонду. Наша організація втілює масштабні медичні проекти, спрямовані на порятунок та покращення життя дітей в Україні. Нова ініціатива "Філіп Моррис Україна" є логічним продовженням програм Фонду. Дуже важливо не тільки покращити та врятувати життя дітей, але й надати можливість і допомогу сиротам для отримання освіти, підготувати їх до відповідального, дорослого життя. Нова ініціатива "Філіп Моррис Україна" допомагає підготувати нове покоління фахівців в Україні. Від імені Фонду хочу висловити щиру вдячність "Філіп Моррис Україна" за проявлення турботи про українців, українське суспільство та довготривалу співпрацю з Фондом. Дякуємо вам.

Евгения Медведенко:

- Доброго дня, шановна пресо, учасники! Сьогодні ми презентуємо нову ініціативу під назвою "Стипендіальна програма для студентів-сиріт". Головна мета проекту - це створити більш сприятливі умови для отримання вищої освіти студентами-випускниками інтернатів, надати їм помісну фінансову підтримку. Програма розрахована на 2010 - 2011 навчальний рік. Попри те, що державний соціальний захист учнів та студентів-сиріт має тенденцію до покращення, їхній фінансовий статус та можливості є часто недостатніми для реалізації навчального потенціалу. Адже сучасному студенту потрібно не тільки харчуватися і десь мешкати, а й мати доступ до інтернету, до сучасної літератури, мати можливість вивчати іноземні мови. Окрім матеріальної підтримки, проект сприятиме також їх соціальній інтеграції. Особливо це стосується першокурсників.

Умови програми побудовані таким чином, що сприятимуть розвитку особистої відповідальності студентів, умінню раціонально планувати свій власний бюджет. Ми передбачали, що 40% з наданих коштів студенти повинні витратити на суто навчальні цілі. При цьому, в кінці програми вони мають звітувати про це перед Фондом. Ми отримали 250 заявок від студентів-сиріт на участь, і нам було дуже важко відібрати 85 учасників. Існували критерії. Одним із головних чинників був термін сирітства, наявність близьких та підтримки від них, а також успіхів у навчанні.

Я також хочу подякувати компанії "Філіп Моррис Україна" і передати слово Константину Рябенко.

Константин Рябенко:

- Я радий вас вітати на урочистому заході, який присвячений новому благодійному проекту, фінансованого нашою компанією. За роки ведення бізнесу в Україні ми досягли чималих успіхів, компанія є переконливим лідером на ринку, але не фінансові показники є мірилом нашого успіху. Компанія приділяє значну увагу благодійній діяльності в Україні. Ми вважаємо своїм обов’язком допомагати державі, вирішувати їй гострі, болючі соціальні проблеми. Саме це і спонукає нас надавати допомогу організаціям, які працюють з тими, хто найбільше потребує цієї допомоги. Становище дітей, які втратили батьківську опіку, особливо сьогодні, дуже складне. Якщо говорити про статистику, то з тих дітей, які за минулі два роки закінчили середню школу, лише 7% стали студентами вищих навчальних закладів. На жаль, успішно навчатися, як завжди, перешкоджає брак коштів, тому ми вирішили фінансово підтримати студентів, позбавлених батьківської опіки як в Києві, так і в Харкові.

Протягом 2010 -2011 навчального року допомога у вигляді щомісячної стипендії буде складати 1 тыс. 300 грн. Ми дуже сподіваємось, що така фінансова допомога допоможе студентам не жертвувати навчанням заради некваліфікованої роботи або їх якось вбереже від заощадження на самих елементарних речах, таких як харчування, підручники та дозволить їм сконцентруватися на високих показниках у навчанні. Я хотів би також подякувати нашим довгостроковим партнерам - Фонду допомоги та розвитку дітям Чернобиля - і окремо Олені Вицько, яка сьогодні представляє Харківську облдержадміністрацію.

Елена Вицко:

- Добрый день. От лица Главного управления образования Харьковской облгосадминистрации я рада приветствовать всех собравшихся в этом зале. Прежде всего хочу поздравить всех студентов с их праздником - Днем студента. Всегда приятно присутствовать на подобных мероприятиях. Сегодня приятнее вдвойне, потому что судьба детей-сирот, несмотря на то, что они стали студентами высших учебных заведений, непосредственно находится в ведомстве различных министерств. Мы опосредованно управляем этими учебными заведениями. К счастью, сегодня можно говорить о том, что дети этой категории окружены вниманием со стороны государства, а это и ежемесячная стипендия, и бесплатное проживание, и бесплатный проезд в общественном транспорте, а также прием в вузы вне конкурса. Мне приятно отметить, что указанная статистика 2008 - 2009 учебного года на уровне 7% поступивших детей-сирот не подтверждается в Харьковской области. 25% наших детей этой категории учатся в высших учебных заведениях 3-4 уровней аккредитации. Сегодня таких первокурсников 466.

На уровне области дети этой категории получают дополнительную ежемесячную стипендию на протяжении первого года обучения. Кроме того, на ближайшей сессии Харьковского облсовета будет поднят вопрос об увеличении размера этой стипендии в три раза. Все студенты-сироты, которых у нас в области 1 тыс. 778 человек, имеют возможность бесплатно оздоровиться на базах отдыха вузов. Кроме того, для них бесплатно проводятся подготовительные курсы в вузах. Но, как известно, помощи, поддержки и внимания много не бывает, поэтому мы очень рады, что компания "Филип Моррис Украина" совместно Фондом помощи и развития детям Чернобыля определила 45 наших студентов для получения ежемесячной финансовой помощи. Мы не сомневаемся, что эта помощь будет разумно и рационально использована ими для повышения образовательного уровня, более успешного овладения профессиональными навыками, поможет социально адаптироваться в студенческой среде.

Хотелось бы также отметить, что подобная стипендиальная программа, надеюсь, станет доброй традицией для "Филип Моррис Украина" и Фонда помощи и развития детям Чернобыля, а также показательной для других компаний, благотворительных фондов, общественных организаций, которые, надеемся, присоединятся к подобным мероприятиям.

Вопрос журналиста:

- Ви казали про те, що студенти повинні будуть звітувати про гроші, які отримають від "Філіп Моррис Україна". Як само це буде проходити?

К. Рябенко:

- Це буде проходити дуже просто: помісячний звіт повинен бути складений таким чином, щоб 40% цих коштів були витрачені безпосередньо на навчання. Інші кошти не потребують звіту, вони можуть бути використані на власний розсуд. Крім цього, в майбутньому ми будемо дивитися на середній бал, він повинен бути не менше 3,5 або еквівалент за модульною системою.