Каркасне будівництво – геть не дивакувата примха 21 сторіччя. Цей метод пройшов підтвердження своєї надійності роками, через не одне покоління сімей та безліч історичних епох. І саме зараз він ідеально довершився з точки зору архітектури та інженерії, аби відповідати всім вимогам вибагливого споживача.

Але повернімося до історичних джерел, які детальніше познайомлять ніс із дідусем сучасного каркасного будинку – фахверку. З німецької ця назва перекладається більші ніж очевидно: «каркасна споруда». Українською ж таку конструкцію звали поліття. Уявіть собі чарівну центральноєвропейську провінцію, головний майдан якої оточений старовинними будиночками. На теренах нашої держави ще можна зустріти ці пам’ятки минувшини: у Старому Самборі та Чорткові.

Переселенці в Новий світ привезли зі своїх Батьківщин знайому складну архітектуру, але спростили її. А враховуючи напівкочовий стиль життя піонерів, каркас став надзвичайно доречним через легкість збирання та розбирання споруди.

Друга світова війна внесла свої корективи в історію сімейного житла. Люди, чиї будинки були зруйновані полум’ям розбрату в Європі були змушені знайти швидкий і дешевий вихід із своєї проблеми. І такий було знайдено: каркас став надійною та недорогою основою для помешкання, та й не вимагав багато часу на зведення. Вже за кілька місяців родина мала нагоду призабути жахи війни за радощами новосілля.

Країна, що зіграла найбільшу роль у розвитку каркасної «філософії» - це, безумовно, Канада. Її уряд всіляко стимулював і надалі продовжує заохочувати її розробку. Безліч емігрантів, до і після війни, які потребували житла, знайшли для себе бюджетний та комфортний варіант, який нічим не програвав у порівнянні з цегляними котеджами: каркасну хатинку. З того часу термін «канадський будинок» впевнено поселився у лексиці всіх, хто хоч трішки знається на мистецтві зведення стін та фундаменту, а професіоналів – то й поготів.

Таким чином сьогодні це – не історія, а вдосконалений для динамічної сучасності досвід минулого. Екологічність, економність, легкість та естетично привабливий зовнішній вигляд – цей перелік переваг можна продовжувати довго. Та найголовнішим фактом є той, що українці, які обирають каркасне будівництво (чи то з приватною метою, чи для бізнесу) долучаються до провідних західних методів та бережуть ресурси рідної планети!