Напевно всі люди, які займаються розведенням рослин, знаю, що найкраще висаджувати їх восени або весною, поки ще не почався період вегетації. Саджанці вишні також висаджуються в цю пору, і кожен садівник підбирає для себе найкращий період, щоб рослина встигла прижитись, а не загинути від заморозків чи занадто палючого сонця. Але хоч більшість рослин не бажано висаджувати пізно восени, оскільки заморозки можуть негативно вплинути на неї, не всі бояться пониженої температури.

Клуб садівників Хмельниччини славиться своїм лояльним ставленням до висаджування рослин уже після того, як вдарять перші заморозки. Зазвичай останній вагон поїзду, куди можна застрибнути у справі посадки саджанців – це кінець жовтня. Тоді до перших серйозних заморозків залишається приблизно місяць, тому коренева система рослини встигне нормально прижитись. Але навіть у листопаді є непогані шанси на те, що рослина буде тільки рада опинитись у відкритому ґрунті.

Головне звернути увагу, наскільки здоровим є саджанець. Його коренева система повинна бути не пересушеною, але і без попрілостей та інших проблемних особливостей. Також важливо щоб на рослині не було листя. Якщо вона його позбулась – значить, готова до зими. У цей період потрібно зорієнтуватись на довготривалий прогноз погоди, і подивитись, чи не буде у найближчому місяці сильних заморозків.

Садити рослину потрібно там, де вона може отримати достатньо корисних речовин. Восени купувати саджанці доволі вигідно. Інколи продавці, ті рослини, які не змогли продати в осінню пору, намагаються відправити на зимівлю, але без належних умов. Тому говорити про якесь здоров’я рослин не доводиться. Весною вони будуть примерзлі, з підсушеним корінням. Навіть якщо їх висадити в теплиці, вони не будуть розвиватись так, як потрібно. Якщо взагалі зможуть вижити в таких стресових обставинах.

Але і занадто рано викопані молоді деревця, які не встигли скинути листя, також мають мало шансів прижитись. Наприклад, у Європі фактично ніколи не продають рослини, які ще не скинули листя. Навіть якщо на вулиці жовтень, і згідно з канонами садівництва, рослину можна пересаджувати. Це розумне рішення, оскільки листя вимагає занадто багато поживних речовин, тому якщо на дереві залишиться хоча б декілька листків, шанси на подальшу вегетацію під час пересадки значно зменшуються. Звісно листя можна обірвати або використати препарати, від яких воно облетить за кілька днів. Але це знущання над рослиною, після якого вона точно загине.

Якщо використати правильну технологію, деякі рослини можна висаджувати навіть у грудні. Головне щоб погода дозволяла, оскільки - 30 градусів не витримують навіть доволі дорослі рослини, не говорячи про ті, які тільки висадили кілька тижнів тому. Наприклад, яблуні та груші приймаються навіть у грудні. Ці рослини відносно стійкі до морозів. Тому якщо у грудні доволі тепла погода, можна сміливо садити саджанці.

Вишня більш примхливе дерево, і заморозків все ж боїться. Саме тому її слід висаджувати тоді, коли погода відносно лагідна. Якщо такої можливості немає, спробуйте зберегти рослину у відносно хорошому стані до весни. Наприклад, дозволити їй перезимувати у спеціальному місці. Для цього рослину потрібно підготувати. Дуже ефективною є практика, коли використовуються суміш з вологого піску та листя. У цю заготівку потрібно посадити деревце, та заховати в погріб, де буде відносно стабільна температура. Провівши так кілька найбільш критичних місяців, рослина буде висаджена уже абсолютно готовою для подальшого росту.