Завдяки наявності «зеленого» тарифу в Україні, альтернативні енергетичні джерела набули статус перспективних проектів. Сонячні панелі, інвертори та двонаправлені лічильники знаходяться на ринку у вільному доступі, тому встановити їх в приватному господарстві можуть споживачі з Києва та інших регіонів. Але перш ніж інвестувати гроші в обладнання, треба оцінити недоліки та переваги сонячної енергії. Отримати консультацію та встановити сонячну електростанцію під ключ на вігодніх умовах можна в компанії Сансей Энерджи.

Сонячні батареї: що це таке

Батареї – це сучасний тип панелей збірного типу, які розроблені для поглинання та накопичення енергії сонячних променів, перетворення її на теплову чи електричну енергію. Окрім панелей в стандартну базову комплектацію входять інші пристрої:

  • трекери
  • акумулятори
  • перетворювачи

Ціна обладнання залежить від потужності, показників КПД, технічних характеристик, репутації виробника. Також на суму в кошторисі впливає кількість батареї, спосіб монтажу та інші фактори.

Сонячні батареї: як працюють

Сонячні електростанції працюють користуючись функціоналом модулів. Поєднані в фотовольтичну систему пристрої генерують і накопичують енергію. Потужність визначається кутом падіння променя на поверхню зі світлочутливими елементами. Щоб виключити цю проблему, в проектах передбачають використання систем орієнтування в просторі, що працюють в автоматичному режимі.

Вночі вихідна потужність знижається, тому треба підключати до схеми іоністор або акумулятор. Вони заряджаються протягом дня, а с заходом сонця підтримують роботу навантаження.

К особливостям батареї відносять такі факти:

  • простота конструкції;
  • мінімальні габарити та вага;
  • незначна деградація фотоелементів при умові коректного використання відповідно до рекомендації бренда-виробника.

Сонячні батареї: плюси і мінуси

У роботі сонячних установок багато позитивних аспектів. Вони не впливають негативним чином на довколишнє середовище, відкривають власникові доступ до наступних переваг:

1. Висока ставка по «зеленому» тарифу

Енергопостачальники купують енергію за ціною 18 євроцентів/кВт•год. Така ставка надає можливість отримання стабільно високого пасивного доходу.

2. Нескінченний запас енергії

З економічної точки зору використання сонячної енергетики вигідно. Навіть у разі масового використання споживачі не зіткнуться з проблемою обмеженості ресурсу.

3. Надійність

Фірмове обладнання, зібрано згідно з жорсткими стандартами якості працює протягом десятиріч. Воно не потребує складного обслуговування, ремонту. Власнику потрібно періодично очищати поверхню модулів, проводити сервісні профілактичні заходи.

4. Автономність

Встановлення вдома сонячних панелей – це унікальна можливість відчути повну незалежність від діяльності центральних енергетичних систем. Споживачам не загрожують аварійні та заплановані відключення.

5. Піклування про екологію, збереження природного балансу

Зробивши вибір на користь СЕС, людина демонструє своє небайдуже ставлення до стану навколишнього середовища. Навіть незначний світловий потік буде виробляти електрику, при цьому екологія на планеті не зазнає негативного впливу.

Варто пам’ятати й про недоліки сонячних електростанцій – високу вартість та залежність від поточних погодних умов. Обладнання недоцільно монтувати в регіонах країни, де протягом року спостерігається дефіцит сонця. Але якщо відповідно підійти до реалізації та підготовки проекту, то позначені мінуси вдасться повністю нівелювати, та навіть частково перетворити на плюси. Згодом початкові інвестиції багаторазово виправдаються, а встановлені інноваційні модулі спростують вимоги щодо мінімальної кількості сонячних днів в року.