Тест на Ковід-19 багато людей роблять вдома самостійно, купуючи тест-смужки в аптеках. Ціна приблизно така ж, як і за ПЛР, але наскільки правильним буде результат, а також який принцип роботи цих тестів?

Лікарі відомих діагностичних лабораторій підтверджують, що експрес-тест на коронавірус є умовним аналогом ПЛР-дослідження. З його допомогою можна діагностувати вірус протягом невеликого проміжку часу, перебуваючи у себе вдома. До того ж у нього прийнятна вартість.

Експрес-тести, які є в будь-яких аптечних пунктах, можуть бути двох різновидів:

1. Тести, що визначають антиген (білки вірусу). Для цього здають мазок з ротоглотки.

2. Тести, що визначають антитіла (імуноглобуліни). В цьому випадку потрібно здавати кров.

Якщо проводити дослідження, враховуючи всі правила інструкції, то отриманий результат буде вірним. Проте, за допомогою таких тестів не можна ставити точні діагнози, тому при позитивному результаті рекомендується робити підтвердження шляхом здачі ПЛР.

У компанії BESTTEST можна придбати тести високої якості для швидкої діагностики поширених вірусів, включаючи COVID-19. Лабораторіям, лікарням та іншим медичним установам компанія пропонує особливі умови за цінами і розрахунками.

Принцип роботи експрес-тестів на Ковід-19 і помилки при їх проведенні

Основою імуно-хроматографічного методу експрес-тесту є реакція антигену і антитіла в біоматеріалі. Якщо між ними відбулася взаємодія, то смужка тесту в контрольній зоні забарвлюється.

Головною помилкою при проведенні такого виду діагностики є його невірний вибір. Для цього потрібно правильно розуміти, що необхідно отримати від дослідження:

  • Якщо потрібно дізнатися, чи є в організмі вірус, то потрібно робити дослідження на антиген. З його допомогою визначається інфікування на початку зараження.
  • Якщо ж потрібно дізнатися, хворіла людина цією інфекцією чи ні, то потрібен тест на антитіла. Він оцінює відповідний імунітет людини при зіткненні з вірусом. Але навіть якщо результат негативний, це не означає, що в організмі немає вірусу.

У разі, коли тест на антиген негативний, але присутні симптоми захворювання, потрібно зробити дослідження ПЛР в лабораторних умовах. Якщо такої можливості немає, то можна використовувати дослідження на антитіла.

Експрес-тести можуть показувати помилковий результат у випадку:

  • невірного проведення процедури, яке суперечить вказівкам інструкції;
  • порушення методу проведення;
  • маленької концентрованості антигенів / антитіл організму;
  • невірно визначеного часу відбору в порівнянні з початком перебігу хвороби.

Таким чином, від того, наскільки правильно зроблений тест, повністю залежить достовірність результату.