Кількість українців, які є сьогодні власниками нерухомості, зростає рік від року. Мало хто з власників житлової нерухомості може відразу перерахувати всі життєві ситуації, коли йому може знадобитися такий документ як технічний паспорт на квартиру або інший об'єкт нерухомості. Та й не всі з них навіть зможуть пояснити, що це взагалі за вид документації.

«Технічний паспорт»: поняття коротко

Цей вид документів створюється на основі матеріалів, отриманих в результаті проведення технічної інвентаризації об'єкта нерухомості. В ньому містяться основні дані про досліджуваний об'єкт, включаючи місце розташування, план, розмір, технічні характеристики, опис наявних елементів конструкції і інженерних систем, які знаходяться на ньому.

Ситуації, в яких потрібен паспорт

Необхідність в оформленні технічного паспорту виникає при:

    • проведенні державної реєстрації прав власності на нерухомість;
    • запровадженні об'єкта нерухомості в експлуатацію;
    • виділення частини майна або його розділі;
    • оформленні нотаріально завірених угод з нерухомістю - продажу, купівлі, даруванні,
    • успадкуванні, іпотеці та ін.;
    • реєстрації рішень судових органів;
    • заміру квартири після забудовника.

    Крім того, якщо технічний паспорт був загублений, його обов'язково необхідно поновити.

    Оформлення техпаспорту

    Ті, хто стикався з подібною процедурою, знають, наскільки це трудомістка і нервова справа, пов'язана з необхідністю оформлення значного пакету документації, в якому важлива кожна кома. Крім того, доведеться ще витратити чимало часу на відвідування компетентних державних інстанцій і неминуче вистоювання в чергах. Тому найрозумнішим вчинком буде звернення за допомогою в оформленні техпаспорта на нерухомість до професіоналів цієї справи. Незначні витрати на оплату подібної послуги з надлишком компенсуються заощадженими нервами і збереженим часом.