Наразі в державі побудовано прогресивну систему публічних закупівель через централізовану електронну базу даних. Всі держзамовники зобов’язані здійснювати покупки через Prozorro, якщо їхня вартість перевищує поріг у 200 000 грн. Подібна модель відкриває потенційним постачальникам великі можливості для стабільного заробітку. Потрібно лише стати частиною екосистеми електронних торгів.

Пошук офіційного майданчика

Робота з централізованою базою даних публічних закупівель відповідно до норм Закону здійснюється за посередництва уповноважених операторів — офіційних електронних торговельних майданчиків. Отже, щоби зареєструватись на Прозорро, спочатку доведться обрати собі зручний майданчик. Хоча функціонал у них здебільшого майже однаковий, але реалізація сервісів може варіюватися.

Майданчики можуть відрізнятися як за рівнем акредитації, так і акцентом на той чи інший аспект закупівельної діяльності. Наприклад, один ресурс може спеціалізуватися на відносно дрібних закупівлях, а інший — на багатомільйонних тендерах потужних національних монополістів. По-різному можуть бути реалізовані комерційні аукціони з купівлі та продажу.

Потрібно розуміти, що система ProZorro постійно розвивається й доповнюється новими сервісами. Отже, головним аргументом на користь майданчика може стати швидкість впровадження додаткового функціоналу.

Створення облікового запису

Для того, аби зареєструватись на Prozoro за допомогою обраного електронного майданчика, потрібно буде вказати свою персональну інформацію:

● прізвище, ім’я та по батькові;

● контактний телефон;

● адресу електронної скриньки;

● вид суб’єкта господарювання;

● повну й коротку назву підприємства;

● фактичну адресу розташування;

● категорію торгів і напрямок діяльності;

● роль у торгах;

● код ЄДРПОУ.

Після внесення усіх персональних даних потрібно підтвердити реєстрацію в системі. Далі можна одразу же прейти до пошуку запланованих аукціонів. Участь у них потребуватиме завантаження документації, але все це можна зробити через особистий кабінет.

Окремі акаунти для різних потреб

Обрану під час реєстрації роль не можна змінити, так само як і обрані категорії предметів закупівлі. Отже, для участі в різних видах аукціонів доведеться створити декілька акаунтів. Деякі підприємці беруть на себе роль не лише Учасника, але і Організатора в комерційних закупівлях, для цього також знадобляться окремі акаунти.