Любите грузинську кухню? У такому разі, ви точно із задоволенням смакуватимете хінкалі. Це — традиційна страва з гірських районів Грузії (Пшаві, Мтиулеті, Хевсуреті). Тут їх готують впродовж декількох століть: достеменно невідомо, коли саме господині подали до столу першу порцію ароматних, смачних хінкалі. Проте страва полюбилась далеко за межами Грузії.

Хороша новина — тепер для того, щоб скуштувати грузинську кухню, не обов'язково їхати у відпустку. Адже доставка хінкалі є і у Львові: страва, приготована за традиційним рецептом від ресторану Чураско, здивує вас неймовірним смаком та ароматом, а смачна доставка Zara Budu доставить страви просто до дому. Й навіть не встигне охолонути по дорозі до вашого столу.

Секрети приготування хінкалі

Ця унікальна страва хоч і схожа, на перший погляд, на вареники та пельмені, проте суттєво від них відрізняється. Особливу увагу грузинські господині приділяють тісту: воно має бути еластичним, в міру тонким. Важливо надати хінкалям характерну форму: з особливим “хвостиком”. Традиційно, цей “хвостик” повинен мати не менше, ніж 18 складок.

Хінкалі варять у кип'ятку впродовж декількох хвилин, а потім подають до столу гарячими. Щоб добряче наїстися, дорослій людині вистачить 3-5 хінкалі: вони дійсно неймовірно ситні.

Найсмачніші види хінкалі

Грузинська кухня завжди дивує (у найпозитивнішому сенсі!) різноманітністю страв та варіацій кожної з них. Й хінкалі не стали винятком з правил. Ви можете скуштувати:

  1. Калакурі — хікалі з м’ясом та кінзою.

  2. Мтиулурі — з м’ясним фаршем, але без без зелені.

  3. Казбегурі — з рубленою бараниною.

  4. Кахурі — зі свининою.

Також хінкалі готують з сиром сулугуні, яловичиною, картоплею, грибами та багатьма іншими начинками. Особливий компонент м'ясних хінкалі — це, звичайно ж бульйон. Він додає особливу “родзинку” та є ще однією відмінністю страви від українських вареників.

Як правильно їсти хінкалі

Хочете скуштувати традиційну грузинську страву в ресторані, або замовити їжу додому? У будь-якому випадку, забудьте про соуси та столові прибори. Хінкалі їдять лише руками, обережно притримуючи за “хвостик”. А от сам “хвостик” їсти не варто: знаємо, дуже шкода, але його традиційно залишають на тарілці.

Якщо ви обрали хінкалі з бульйоном всередині, то спочатку обережно надкусіть тісто, випийте бульйон та лише потім переходьте до начинки та решти тіста. Нехай вам смакує!