Бетонні сходи в саду використовуються роками, але погодні умови і час можуть послабити їх структуру. Необхідно буде відремонтувати їх. Ви можетезамовити таку послугу у компанії "Ів Буд" тут. Давайте подивимося, як це зробити самостійно. Крок за кроком.

Коли бетонні сходи потребують ремонту?

Для декого необроблений і зношений вигляд бетону є перевагою, в той час як іншим підходить тільки гладка поверхня і однорідний колір. Однак ремонт бетонних сходів в саду повинен визначатися не естетикою, а безпекою. Пам'ятайте, що видимі відколи, оголені арматурні стержні або явні тріщини говорять про порушення конструкції бетону, що може виявитися небезпечним. Сипучі фрагменти бетону можуть відколотися під тиском, що є реальною загрозою для будь-якого користувача.

Важливо!

Сходи, побудовані з урахуванням клімату, повинні бути виконані з морозостійкого бетону, що забезпечить їх стійкість навіть в найважчих умовах. Якщо ви не хочете додаткової обробки, подумайте про використання архітектурного бетону однорідного кольору і гладку поверхню.

Реагуйте, як тільки помітите перші порожнечі, завдяки чому ремонт бетонних сходів буде набагато простішим і швидшим, ніж при серйозному пошкодженні конструкції, що вимагає створення сходинок з нуля. Таким чином ви заощадите не тільки час, але і гроші, тому що якісні продукти для ремонту бетону можуть бути дорогими і часто доступні тільки у великих упаковках.

Матеріали для ремонту бетонних сходів

Вибір матеріалів для ремонту бетонних сходів в саду залежить від ступеня руйнування конструкції. Невеликі тріщини можна просто заповнити, але при серйозних сколах, що вимагають реконструкції сходів, необхідно буде використовувати кілька видів продуктів, які забезпечать зчеплення, заповнення та правильну обробку поверхні сходів. Це:

  • смола для склеювання подряпин і тріщин, що складається з двох компонентів: основи і затверджувача, яким можна заповнити порожнини після стикування;
  • грунтовка, завдяки якій ремонтна маса більш ефективно зв'язується з основою;
  • антикорозійна підготовка для покриття арматури - якщо розчин не володіє такими властивостями
  • одношарова ремонтна маса або три окремих продукти: контактний, вирівнюючий і заповнюючий розчин. Таким чином можна заповнити порожнини або створити абсолютно нові сходинки завдяки використанню продукту з досить щільною консистенцією.
  • додатковий цементний розчин, який також дозволяє ремонтувати порожнини;
  • фарба для захисту бетону, наприклад, епоксидна емаль, стійка до стирання, вологи, ударів і надає сходам протиковзкі властивості.

Покроковий ремонт старих бетонних сходів

  1. Підготувати бетонні сходи до ремонту, позбувшись від пухких фрагментів бетону - можливо, доведеться їх довбати. Якщо, до речі, відкриєте арматуру, для позбавлення від корозії можна використовувати металеву щітку, при необхідності - піскоструминну очистку. Вам не потрібно видаляти всю іржу, тільки пластівці, що стирчать
  2. Підготовлену поверхню необхідно протерти, а потім промити водою, бажано під високим тиском. Робіть це рясно, так як ремонтний склад краще приклеїться до мокрої бетонної поверхні.
  3. Після видалення пилу, але до намокання, ви можете заповнити тріщини двухкомпонентною ремонтною смолою, яку ви заливаєте в тріщини за допомогою воронки. Це більш простий спосіб, ніж заповнення дрібних дефектів ремонтним складом, хоча вимагає покупки додаткового продукту і продовжує ремонт сходів.
  4. Наступним етапом є грунтовка поверхні бетонних сходів в саду, завдяки чому ремонтна маса краще зчіплюється з землею.
  5. На підготовлену таким чином поверхню нанесіть обрану ремонтну масу, підібрану відповідно до потреб та умов, які, в тому числі, залежать від того, чи потрібно формувати нові кромки. Така маса повинна бути щільною. Ви формуєте її руками, а потім шліфують бетонні сходи, щоб надати їй правильну форму.
  6. Останній крок - захистити бетонні сходи підходящою емаллю або смолою.