З кожним роком кількість малих сонячних електростанцій (МСЕС) стрімко зростає, і вони з'являються на дахах наших будинків все частіше і частіше. Так, в Україні за минулий рік кількість домогосподарств, які використовують енергію сонця для виробництва електрики, зросла з 300 до 1100, тобто більш ніж утричі.

Однак виникає питання - чи є в заміні традиційних постачальників на власні потужності з вироблення електроенергії сенс з економічної точки зору? Чи установка МСЕС на даху свого будинку в більшій мірі є проявом природного прагнення не відставати від останніх віянь моди? Давайте заглибимося в суть і розберемося в цих питаннях з допомогою сайту prel.prom.ua.

Критерії оцінки доцільності встановлення сонячних електростанцій

В першу чергу, визначимо, за якими критеріями ми будемо оцінювати можливість і доцільність встановлення власних МСЕС. Їх всього два:

  • наявність вільних площ на дахах будівель і споруд домоволодіння;
  • перевищення терміну експлуатації МСЕС над терміном її окупності.

З першим параметром все досить ясно - в будь-якому господарстві можна виділити хоча б десяток квадратних метрів покрівлі для установки декількох сонячних панелей. Якщо ж ви хочете розрахувати необхідну площу під електростанцію необхідної потужності, виходити слід із співвідношення приблизно 6 кв.м на 1 кВт потужності, що виробляється (для центральних і південних регіонів країни).

З другим критерієм ситуація досить проста. Гарантований термін експлуатації самих сонячних панелей від будь-якого виробника становить не менше 25 років. При цьому після закінчення цього терміну, панелі не виходять з ладу, а продовжують працювати з трохи меншою ефективністю.

Вважається, що фотоелектричні перетворювачі знижують вироблення електроенергії на 0,5% в рік. Однак практика показує, що за чверть століття падіння потужності не перевищує 10%. Загальний термін роботи сонячних панелей до 50 років. Інвертор, який є обов'язковим елементом будь-якої МСЕС, має термін служби близько 10-15 років.

Окупність

Не будемо наводити детальний розрахунок окупності домашньої сонячної електростанції, так як в мережі їх знайти досить легко. Існують навіть сайти з цілком зручним і точним калькулятором прибутковості і окупності МСЕС.

Наведемо лише підсумкові значення. Отже, при наявності 30 кВт потужності, що генерується, при підключеному "зеленому тарифі" та середньому рівні власного споживання в 500 кВт / год на місяць, термін окупності подібної електростанції становить близько 6-7 років.

Висновок

З розглянутого вище видно, що власна електростанція, що працює від сонячного світла, на сьогодні є одним з найвигідніших вкладень власного або позикового капіталу.

Встановлення сонячних батарей дає власнику:

  • безкоштовну електрику;
  • абсолютну енергетичну автономність;
  • невичерпне (на найближчі 3-5 мільярдів років) джерело енергії;
  • річний дохід в декілька десятків тисяч гривень;
  • усвідомлення причетності до вирішення загальносвітових екологічних проблем.

Сонячні панелі не тільки можуть служити альтернативою централізованого постачання електроенергії, а й є високоприбутковим бізнес-проектом без будь-яких ризиків.