Народження малюка – це важлива подія, котру завжди дуже чекають молоді батьки. Але, цей відповідальний процес може супроводжуватись різноманітними ускладненнями. Що таке жовтушка, можна почитати на інтернет-порталі bigcitymom.com.ua. Не треба лякатися такого явища, як жовтяниця у новонароджених – це стається дуже часто і проявляється пожовтінням слизових оболонок та шкіри у дитини.

Види жовтяниці та її симптоми

В медицині це явище називають фізіологічною жовтушкою та виділяють такі основні прояви:

-шкіра дитини стає жовтуватого кольору; -кал стає білим, навіть безколірним; -сеча, навпаки, набуває дуже яскравого жовтого кольору; -склери дитини жовтішають; -дитинча відмовляється від материнського молока.

Якщо матір помітила будь-які симптоми, треба негайно повідомити свого сімейного доктора чи звернутись одразу до педіатра. Треба відзначити, що виділяють дві різновидності такого дитячого стану: фізіологічну та патологічну жовтяницю. Їх розрізняють за часом прояву та рівнем білірубіну.

Чи треба лікувати фізіологічну жовтяницю?

Треба розуміти, що фізіологічну жовтяницю не лікують лікарськими засобами. Якщо рівень білірубіну високий, то застосовують спеціальні сонячні лампи. Також надають пораду – кожен день гуляти з дитиною на свіжому повітрі і не ховатися від сонця. Особливо важливо домогтися, щоб дитина не припиняла получати материнське молоко. Якщо хвороба виявилася не фізіологічною, тоді лікар призначає необхідні препарати.

Наслідки та їх вісомість

Молоді матусі дуже хвилюються та не знають, чи, дійсно, ця хвороба у новонароджених, не така вже небезпечна. Треба знати, що за маленькою хворою дитиною необхідний цілодобовий догляд та аналіз її стану, щоб не пропустити ту мить, коли може статися ускладнення. Таким ускладненням може буди ядерна жовтяниця. В такому разі, слід чекати сильних судом. Треба заспокоїти молодих батьків та оповістити їх: подібні ускладнення бувають вкрай рідко. Головним показником ступеню захворювання жовтушкою, є загальний стан дитини: як вона грає, спить та харчується.