Онлайн-портал державних послуг Дія розроблений у допомогу громадянам Україні. На сторінках сервісу можна отримати корисну інформацію, роз’яснення нормативно-правових актів, відомості про порядок оформлення документів тощо. Згідно з чинним законодавством, при народженні дитини батькам надається одноразова натуральна допомога. Якщо з певних причин родини не отримали «пакунки малюка», можна звернутися до відповідних служб за нарахуванням грошової компенсації. З 1 липня 2021 року така компенсація доступна замість «бебі-боксу» за бажанням батьків новонародженої дитини.

Куди потрібно звертатися

До низки державних інстанцій, що розглядають заяви громадян, які не бажають отримувати «пакунки малюка», а взяти гроші, належать:

● виконавчі органи населених пунктів;

● структурні підрозділи з питань соцзахисту населення;

● місцеві центри надання адміністративних послуг.

Звертатися до вказаних служб та органів можна особисто. Також передбачена можливість відправити заяву поштою або в електронному форматі. Розглядаються запити всіх фізичних осіб.

Перелік необхідних документів

Для отримання компенсаційної виплати замість «бебі-боксу» або в разі, якщо натуральна допомога на дитину не була надана, батькам треба підготувати пакет документів. До нього входять наступні папери:

● заява;

● копія свідоцтва про народження дитини;

● довідка, що підтверджує неотримання «пакунку малюка»;

● ІПН;

● документи щодо реєстрації проживання;

● копії рішень про опіку або влаштування дитини до дитбудинку (за необхідності).

Всі ці папери слід надати, щоб відповідна інстанція мала обґрунтування для розгляду заяви на отримання компенсації «бебі-боксу» у грошовому вигляді. Послуга є безкоштовною. Термін її надання складає один місяць, після чого заявник отримує рішення про видачу грошової компенсації або відмову. У виплаті можуть відмовити, якщо батьки зібрали не всі документи, відмовилися від дитини, малюк помер тощо.

Як діяти батькам для отримання допомоги

Після народження дитини слід оформити свідоцтво та замовити послугу «єМалятко». Далі слід дотримуватися наступного алгоритму дій:

● взяти довідку з пологового будинку;

● відкрити рахунок у ПриватБанку;

● подати заяву за встановленим зразком;

● отримати рішення щодо видачі компенсації;

● зачекати на надходження коштів.

Витрачати грошову допомогу потрібно на дитячі товари в торговельних закладах за вказаним на профільному сайті переліком.