Для усунення джерел загоряння та гасіння пожеж майже завжди використовуються спеціальні пожежні рукави. До їхнього виробництва та експлуатації висуваються особливі вимоги. Так, треба обдумано та цілеспрямовано обирати ці засоби пожежогасіння. Крім основних технічних характеристик, важливу роль відіграють діаметри шлангів. Саме ідентичність розмірів вихідних отворів протипожежних кранів, мотопомп та інших джерел води забезпечує ефективне функціонування всієї системи.

Похвальне прагнення відповідати нормам мотивовано занепокоєнням про власну безпеку, адже якщо труба пожежного водопроводу, кран та рукав не відповідатимуть один одному за розміром сполучних частин, гасити пожежу буде неможливо. У такому випадку подальший розвиток подій може стати сумним. Щоб запобігти серйозним неприємностям та наслідкам, важливо знати, як визначити діаметр пожежних рукавів та як правильно підбирати вироби на сайті https://fire-pro.com.ua/uk/collections/rukava серед величезного асортименту.

Розміри напірних шлангів для пожежогасіння

Для громадських будівель оптимальним варіантом вважаються напірні рукави. Найпоширеніші розміри таких шлангів — 51, 66 та 77 мм. Перші два варіанти застосовуються не тільки для комплектації пожежних шаф в приміщеннях, але й на пожежних автомобілях. Ці напірні рукави мають істотні відмінності — так, їхній робочий тиск (1,6 ... 3 МПа) вище, ніж у кранів подачі води (1 МПа). Третій же варіант — 77 мм — використовується лише на пожежній техніці, перебуваючи на озброєнні в рятувальних служб.

Крім очевидних відмінностей у щільності матеріалів, що застосовуються для витримування більш високого тиску, є відмінності, які можна визначити, буквально, на місці. Ідеться про показник ваги:

  • метр рукавів РПК діаметром 51 мм повинен важити не більше ніж 350 грамів, а шланги РПМ такого ж діаметру — 450 грамів. На перший погляд, різниця не суттєва, але якщо врахувати, що стандартизована довжина виробів для кранів складає 10, 15 та 20 метрів, то різниця стає більш помітною.
  • Аналогічним чином рукава для кранів діаметром 61 мм мають вагу не більше, ніж 450 грамів, для техніки — 550 грамів за тієї ж довжини.
  • Пожежні шланги 77 мм мають вагу погонного метра — 650 грамів.

Усі ці технічні характеристики вказані в маркуванні на поверхні виробів поруч зі сполучними головками. Варто врахувати, що в маркуванні вказано умовний прохід, а ми говоримо про фактичні діаметри. Так, реальний розмір 51 мм відповідає умовному 50 мм, 66 мм — умовному 65 мм.

Розміри напірно-всмоктувальних пожежних шлангів

Для забору води з джерел використовуються рукава всмоктувальних та напірно-всмоктувальних типів. Перші дають змогу здійснювати забір рідини з відкритого джерела з тиском 0,3 МПа, другі — під'єднуватися до водопровідних мереж (гідрантів) з робочим тиском до 1 МПа. Ці гнучкі трубопроводи мають різні діаметри: 25, 32, 38, 50, 65, 75, 100, 125, 150, 200, 250 або 300 мм. Безпосередньо для пожежогасіння та транспортування води до місць загоряння застосовують рукава на 100 мм. 1 погонний метр важить 4.5–6 кг, водночас стандартна довжина шлангів складає 4, 8 та 10 метрів.