Широка тема «Як відкрити медичний центр в Україні» складається з багатьох нюансів, що стосуються приміщення, санітарних норм, праці персоналу. Всі вимоги до медичних закладів та їх детальні пояснення прописані в законодавчих актах.

як відкрити медичний центр в україні

З чого розпочати

Держава висуває строгі вимоги до місця розташування, організації внутрішнього простору всіх медичних і лікувально-профілактичних установ. Тільки за умови їх дотримання медцентр може отримати ліцензію. Тому спершу потрібно ознайомитись з основними правовими документами, а згодом вести пошук відповідного приміщення.

Основна вимога для діяльності у сфері охорони здоров’я – не можна використовувати житловий фонд. Це непорушне правило для швидкої допомоги, бактеріологічних лабораторій, променевої терапії та інших видів діяльності, що можуть спричинити негативний вплив на здоров’я жильців багатоквартирного дому та порушити їх спокій. В інших випадках приміщення нижніх поверхів можна перевести в категорію нежитлового фонду і переобладнати за нормами ДБН та СанПін

Норми ДБН для медичних установ

Приміщення під медичний центр в Києві, Харкові, Львові та інших містах України обов’язково перевіряється на відповідність будівельним вимогам ДБН В.2.2-10-2001. Але з метою наближення до європейських стандартів, покращення умов надання медичної допомоги, безпеки і доступності всім категоріям населення у 2019 році розробили оновлений проект.

В даний час в громадській будівлі мають право працювати косметологічні салони, жіночі консультації, стоматологічні, масажні та лікарські кабінети.

Стаціонарні відділення, кабінети, де є радіологічне обладнання, медичні заклади, що можуть нести будь-яку потенційну небезпеку для оточуючих, повинні розташовуватись тільки в окремих капітальних спорудах.

Будівельні норми чітко визначають площу майбутнього медичного закладу, необхідні інженерні комунікації, облаштування зручного входу, засоби утилізації відходів та ін.

Санітарні норми для закладів медичної діяльності

Для того, щоб отримати акт санітарно-епідеміологічного обстеження, потрібно заздалегідь розглянути всі законодавчі вимоги до ремонтних та інтер’єрних робіт, і обов’язково їх реалізувати:

  • Наявність водопостачання, каналізаційного стоку, опалення, вентиляції, достатнього освітлення;
  • Відсутність джерел підвищеного рівню вібрацій та шуму;
  • Стійке до вологи, дезінфекції та побутових пошкоджень покриття поверхонь приміщень;
  • Антистатичні, неслизькі покриття підлоги;
  • Належні умови для роботи персоналу;
  • Умови для безпечного та комфортного прийому відвідувачів.

У правових актах містяться докладні списки вимог. За більш детальною інформацією зверніться до офіційних сайтів. А розібратися з усіма нюансами облаштування та відкриття медичного закладу вам допоможе консалтингова фірма.