Люди давно зайняті пошуком альтернативних джерел енергії та розробкою агрегатів, які могли б цю енергію адаптувати під ті чи інші потреби. Уже зараз існує чимало цікавих розробок, що дозволяють людям економити на освітленні або опаленні помешкань. Наприклад, прекрасно впорається з обігрівом приватного будинку шведський тепловий насос Thermia, який сьогодні широко використовується в країнах Європи. Ця компанія спеціалізується на розробці та виробництві теплових насосів, які використовуються для обігріву та кондиціонування приміщень, починаючи з 1973 року. Вона в певному сенсі є лідером і неперевершеним авторитетом в даній області.

Що ж таке тепловий насос, і в чому полягає вигода від його використання? Всім нам зі шкільного курсу фізики відомо, що більш нагріті тіла можуть передавати при контакті своє тепло менш нагрітим. Саме цей принцип лежить в основі діяльності будь-якого теплового насосу. Фактично пристрій здатний збирати тепло з води, грунту або повітря і використовувати його для обігріву приміщення. Звичайно, теплоносій доведеться підігрівати до потрібної температури, і все ж, завдяки природним джерелам тепла спостерігається колосальна економія.

Обігрів і кондиціювання

Тепловим насосам доводиться витрачати зовсім трохи енергії на підігрів теплоносія, оскільки основне їх завдання - переміщення тепла від природного джерела далі. Це дозволяє говорити про їх високий ККД. Складно навіть уявити, що при витратах в 1 кВт вдається отримати до 5 кВт енергії. Причому, теплонасоси можуть працювати не тільки на обігрів, а й на охолодження. Тобто, встановивши таке обладнання, можна значно скоротити витрати на обігрів будинку і його кондиціювання.

Звичайно, при виборі теплонасосу доводиться звертати увагу на різні фактори. Пристрої можуть збирати тепло від різних джерел - повітря, води або ґрунту. Відповідно, розрізняються і їх конструкції. Багато що залежить від наявності або відсутності прибудинкової території, оскільки деякі насоси потребують великої вільної площі через горизонтальне розташування. Іншим досить для роботи пробурити одну або кілька свердловин. Тому завжди має сенс звернутися за консультацією до фахівця і лише потім обирати потрібний пристрій.