Багато сучасних транспортних засобів оснащують турбованими двигунами. Це розширює можливості силових агрегатів. Та автовласники знають, що через велику кількість зовнішніх факторів ремонт турбін в Житомирі доводиться проводити відносно часто. Причому, можливості сучасного сервісу настільки великі, що водіям доступна повноцінна реставрація турбокомпресора. Розглянемо, що вона передбачає.

JoZy4O0RnbL59ER2mwHdNkxVW-HQ_YBiHEyg1z7k5qauc3RDN6g9GYg5OwrI90F7QiQj9WYTRphPi-xs4bv_VF6yPIoAV-3vYrKdDXwSL3lOBa7F0hUgBkeSeMeY9Y07BkjI2ewu=s0

Навіщо реставрувати турбіну авто?

Турбокомпресор — складний агрегат, створений для підвищення потужності двигуна та його обертів. Він відповідає за використання кінетичної енергії відпрацьованих газів та нагнітання тиску до впускного колектора. Вихід з ладу турбіни зазвичай пов'язаний з такими причинами:

  • використання олив низької якості (або просто з невідповідними характеристиками);
  • наявність абразивних елементів у системі: наприклад, через попадання туди піску або змішування двох несумісних олив;
  • потрапляння сторонніх предметів до робочої зони, що призводить до дисбалансу.

Помітити проблеми з турбіною можна. Явні ознаки: зміна кольору диму з вихлопної труби, невідповідні звуки, зниження потужності, підвищена витрата мастила тощо. Хоч один з цих «симптомів» вказує на необхідність терміново завітати до СТО.

Як зекономити на ремонті турбін?

Деякі автовласники вирішують заради економії провести самостійний ремонт. Але незнання конструкції турбіни, відсутність обладнання та умов призводять до серйозних помилок. Зазвичай після такого «ремонту» вже не допоможе навіть реставрація — тільки повна і дорога заміна агрегату.

За інформацією сервісу turbosto.com.ua, реставрація турбіни починається з комп'ютерної діагностики. Вона дозволяє дізнатися причину та особливості поломки. Далі майстер:

  1. Розбирає турбіну на окремі елементи.
  2. Перевіряє складові на відсутність дефектів та пошкоджень.
  3. Проводить чистку (ультразвукову та піскоструменеву).
  4. Замінює пошкоджені елементи на нові.
  5. Проводить балансування ротора і картриджа на стенді.
  6. Збирає турбіну та, за необхідності, встановлює на авто.

Роботи з реставрації, виконані в правильних умовах і кваліфікованим майстром, дають можливість відновити експлуатаційні характеристики турбіни. Повернувшись до заводських властивостей, агрегат працюватиме приблизно десять років без будь-яких проблем. Єдина умова — дотримуватись експлуатаційних вимог та регулярно проводити техогляд.