Той, хто купував автомобільні запчастини в Інтернеті, напевно, знає, що не завжди вдається правильно вибрати відповідну деталь для тієї чи іншої моделі, типу автомобіля чи двигуна. Найкращий спосіб уникнути плутанини - це вибрати деталі за номером. Часто продавці перелічують лише марки, моделі та версії двигунів, до яких підходить ця деталь. Однак трапляється, що в одному автомобілі є дві різні версії деталей, які ви можете придбати на сайті westpart.ua спеціалізованої компанії.

Підбирати запчастини для автомобіля найкраще за каталоговим номером. Це майже повністю виключає ризик помилки

Як маркуються автомобільні деталі?

Кожна деталь автомобіля має унікальний номер каталогу, призначений виробником. Зазвичай це ряд цифр або букв і цифр. Ви можете вибрати деталі, класифіковані відповідно до якості, сумісної з GVO:

  • O - оригінал з логотипом виробника автомобіля (OE). Це деталі, підписані логотипом виробника автомобілів. Ви можете придбати їх на авторизованих сайтах та на аукціонах;
  • Q - оригінал з логотипом виробника деталей (OEM, OES). Запчастини тієї ж якості, що й оригінали, що використовуються для т. зв. першої збірки. Купуючи запчастини OEM, ви можете бути впевнені, що вони були виготовлені відповідно до технічних характеристик та стандартів виробника автомобілів;
  • P - заміна з якістю, порівнянною з оригіналом. Запасні частини, позначені як Р, виробляє компанія, яка не є їх постачальником для першого складання. Якість цих деталей може відрізнятися, тому вам доведеться вибирати серед перевірених виробників;
  • Z - заміна - це найдешевші автомобільні запчастини, доступні на ринку. Їх ціна зазвичай відображає якість. Виробник деталі, позначеної Z, не гарантує певного рівня якості.

Де знайти номер деталі?

Найкращий спосіб перевірити номер деталі - це видалити старий елемент. Номер можна знайти на корпусі або на паспортній табличці. Незалежно від того, чи розібрана деталь від першого складання, чи це заміна, слід прочитати з неї номер, завдяки якому ви оберете правильний виріб.

Є деталі, на яких ви не зможете знайти номер каталогу, наприклад гальмівні диски. У такій ситуації найкраще використовувати каталоги деталей. Ви також можете скористатися "запитанням до продавця" (через сервіс ви можете зв'язатися безпосередньо з продавцем), який вибере та надасть відповідний номер деталі. Найбільші компанії, які продають запчастини, мають професійні каталоги, завдяки яким вони підберуть потрібну деталь на основі номера VIN.

Наприклад, вищезгаданий передній гальмівний диск для Opel Astra J 1.4 Turbo має каталожний номер: 569069 (найкраще вводити номер окремо, що збільшує результати пошуку). Ввівши його в пошукову систему, ви побачите відповідну частину від різних виробників у результатах. На основі оригінального номера деталі ви можете ідентифікувати заміни, наприклад ATE: 24012601651, BOSCH: 0986479643 або TRW: DF7475.