p>Людмила Дмитрівна Демченко, начальник Головного управління Державної Фіскальної Служби в м.Київ, презентовала новітні реформаторські структурні зрушення в роботі київської фіскальної служби. Це першочерговий крок у вкрай необхідної реструктуризації відомства.

Людмила Демченко

Пані Демченко Людмила Дмитрівна проінформувала про впровадження на базі київського Головного управління ДФС реформаторського спецпроекту «Офісу аудиту». Запровадивши розробку концепції проекту, столичне управління ДФС переслідувало мету створення сприятливих умов ведення бізнесу та оптимізацію складу та умов праці персоналу в підрозділах ДФС. Цей проект отримав згоду з боку Романа Насирова, Голови ДФС України, і, що особливо важливо,- схвалений моніторинговою місією Міжнародного Валютного Фонду. У звіті МВФ підкреслена особлива перспективність зазначеної реформи і визначена першочерговість впровадження «Офісу аудиту».

Суттю інноваційного проекту є створення «єдиного вікна» в структурі ГУ ДФС. Це підрозділ, який повинен об'єднати на рівні міста функції підрозділів фіскального аудиту, в тому числі і районних податкових інспекцій. Тобто, це реальна можливість провести оптимізацію, уніфікацію і централізацію контрольно-перевірочних робіт. Найважливіша мета проекту: в ході цієї інноваційної реформи планується зруйнувати багаторічні місцеві корупційні схеми та зв'язки та запобігти «впливу» на бізнес з боку підрозділів ДФС.

Ефективність таких змін визначиться з часом. Але вже зараз видно значні переваги побудови нової структури:

  • істотне зниження корупції та несанкціонованого впливу на бізнес
  • скорочення штатної чисельності і, як результат, витрат на утримання підрозділу
  • професійний рівень фахівців повинен підвищитися
  • перехід на світові стандарти: впровадження системного підходу до роботи з аналітичної складової
  • скасування дублювання функцій одразу кількома підрозділами податкового аудиту.

За словами Людмили Дмитрівни Демченко, застосовуються сучасні технології та використаний світовий досвід у рамках проекту дозволять поліпшити якість аналізу ризиків (податки і митниця), радикально зміниться формат комунікації з бізнесом, підвищиться рівень відрахувань з боку платників податків, що в кінцевому результаті позитивно вплине на суттєве збільшення надходжень у бюджет.

«novosti.net.ua» - перший крок, для оцінки успішності якого буде потрібно досить багато часу. Однак відчутні зрушення можна побачити вже сьогодні: скасовано дублювання функцій фіскального аудиту одночасно декількома підрозділами ГФС на різних рівнях, а також значним чином знижено корупційний вплив з боку фіскальних органів на розвиток підприємництва в Києві та області.

В майбутньому пан Насиров планує впровадження подібних типових «Офісів аудиту» в інших містах країни, якщо київський пілотний проект упорається з заявленими завданнями.

Портал Новини novosti.net.ua