Хімія - це галузь науки, яка може зачарувати і залучити до науки навіть відданих гуманістів - особливо якщо уроки хімії збагачені експериментами. Однак не кожна школа обладнана сучасним хімічним кабінетом і умови не дозволяють учням проводити експерименти. Замовити такий кабінет можна на сайті де є широкий вибір обладнання.

Багато школярів вивчають хімію, не маючи можливості експериментувати. Вони знають специфіку хімічних реакцій лише з описів у підручниках чи розповідях вчителя. Деякі мають шанс побачити, як вчитель проводить експеримент сам, але вони не можуть активно брати в ньому участь.

Відповідь на потреби вчителів хімії - це сучасний кабінет хімії під ключ, який дозволяє проводити хімічні експерименти. Клас бере участь в експерименті, спостерігаючи за ходом подій на екрані або мультимедійній дошці. Пристрій інтуїтивно зрозумілий і простий у використанні, а висока якість графіки дозволяє відчувати себе як у справжній лабораторії.

Переваги уроків хімії у такому класі:

  • повністю обладнана лабораторія, в якій нічого не руйнується і завжди вистачає реагентів;
  • вчитель спокійніше контролює урок, встигає відповідати на запитання та заохочувати учнів до самостійності;
  • учні можуть проводити експерименти з використанням небезпечних речовин без ризику опіків;
  • учні з алергією, астмою, сенсорною гіперчутливістю та іншими проблемами зі здоров’ям можуть брати активну та безпечну участь у уроці;
  • діти можуть здобувати знання за допомогою досвіду, який викликає цікавість та допомагає їм краще запам’ятовувати матеріал.

Фахівці в галузі нейронауки підкреслюють, що мозок найкраще засвоює знання, коли учень має можливість щось пережити, а інформація доходить до нього за допомогою різних сенсорних каналів https://elizlabs.com.ua/ua/produkti/inklyuziya. Сенс полягає не лише в тому, щоб бачити і чути, але й вміти робити речі самостійно і викликати відчуття пропріоцепції та рівноваги. Таким чином учень з пасивного спостерігача стає дослідником. Він має шанс відчути задоволення, пов’язані з виконанням завдань, і навіть уявити себе через кілька років як науковець або лаборант.

Лабораторні витрати

Причин малої кількості експериментів, що реалізуються на уроках, є багато.  Організація шкільної хімічної лабораторії пов'язана з високими витратами. Йдеться не лише про облаштування кімнати столами, пальниками, лабораторним склом, наданням адекватних санітарних приміщень, вентиляції чи одягу та захисних окулярів для студентів. Запуск лабораторії також вимагає постійного поповнення реагентів та відповідного захоронення небезпечних відходів. Витрати не закінчуються, коли кабінет відкрився, але вони постійно нараховуються до бюджету закладу.

Організаційні труднощі

У школах з великою кількістю VII та VIII класів складно організувати план уроків, щоб усі школярі могли користуватися лабораторією, особливо якщо кімната повинна бути підготовлена ​​до проведення експериментів та потрібне прибирання кімнати після занять. Це може статися або ціною уроку (що є дискусійним з навчальною програмою), або на перервах. І учні, і вчителі програють. У типовій школі, де проводяться 45-хвилинні уроки, розділені короткими перервами, однієї хімічной лабораторії для всього закладу мало. А товари для НУШ вирішують багато проблем.

Безпека

Однак це не всі труднощі, про які думають вчителі хімії та батьки учнів. Проведення експериментів передбачає певний ризик (порізи, опіки, подразнення дихальних шляхів або очей тощо). У великому класі важко контролювати поведінку всіх учнів, передбачати їх ідеї і одночасно проводити урок. Тож може статися так, що експериментування не буде повністю відповідати вказівкам вчителя і вийде з-під контролю, завдаючи певної шкоди. Немає підстав бачити погані наміри учнів. Вони цікавляться світом, готові спробувати різні варіанти, а крім того, у віці десятка або більше років через нейробіологічні зміни вони мають значно обмежені можливості оцінки ризику. У цьому віці заохочення однолітків або вміння справляти враження є набагато важливішим сигналом для мозку, ніж інструкція вчителя.

Варто також пам’ятати про специфіку роботи з дітьми, які виявляють ознаки синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю. При добрих намірах, зовсім ненавмисно, вони можуть діяти імпульсивно, неуважно, і це небезпека в приміщенні, наповненому склом і хімікатами.

Також є група учнів, для яких контакт із сильними речовинами потенційно шкідливий - це діти з сильною алергією, астмою та сильною чутливістю до запаху.