З недавнього часу стала функціонувати система Єдиного реєстру боржників, в якій у відкритій формі присутні дані про людей, які з яких-небудь причин не виконали свої фінансові зобов'язання. Відносно роботи цього реєстру досі не вщухають суперечки. Є як багато прихильників такої системи, такі тих, хто не погоджується з нею. Також з'явилися люди, які займаються офіційним збором таких боргів. Наприклад, до них відноситься приватний виконавець Барладін П.О. Варто більш детально ознайомитися з основними принципами роботи такої системи, щоб уникнути попадання до неї і не ускладнювати собі тим самим життя.

Що таке Єдиний реєстр боржників і які в ньому присутні дані?

Єдиний реєстр боржників - це база з відомостями про людей, які не виплатили покладену на них матеріальну відповідальність. Вся інформація потрапляє в таку базу після офіційного відкриття і вступу в силу судового провадження. Інформацію про боржника може може отримати будь-який бажаючий, які має мінімум інформації про людину. Також до неї має вільний доступ і приватний виконавець, в повноваження котрого входить стягнення заборгованості з людини по рішенню суду. До такої людини можливо звернутися кожному бажаючому. Сума винагороди за його работу буде встановлена в індивідуальному порядку. Для фізичних осіб досить знати ПІБ і індивідуальний податковий номер. Для юридичних осіб необхідно знати код ЄДРПОУ. Вся ця інформація вноситися в спеціально призначені для цього поля на сайті Міністерства юстиції України. Після відправляється запит, який обробляється в перебігу декількох хвилин і видається результат. Які при цьому дані може отримати кожен бажаючий:

  1. Найменування органу виконавчої влади, який виніс рішення по справі.

  2. Номер виконавчого провадження.

  3. Причину примусового стягнення боргу. Це може бути несплата аліментів на дитину після розлучення, комунальних послуг або несплата штрафів за адміністративні правопорушення. Також в реєстрі є інформація про те, на який орган покладено стягнення боргу. Це може як державної орган виконавчої влади, так і приватні виконавці, які мають допуск до такого виду діяльності.

Головною метою, з якою створювався такий Єдиний реєстр боржників - це попередження вчинення купівлі / продажу власності такими людьми. При складанні таких договорів нотаріус зобов'язаний перевірити обидві сторони в такому реєстрі. Якщо хтось буде там числиться, але нотаріус не має права вчиняти правочин. В іншому випадку, такий вчинок буде порушенням законодавства України. Крім того, нотаріус зобов'язаний повідомити виконавчі органи про спробу боржником реалізувати майно і виконавчий орган, або приватний виконавець, в свою чергу, в перебігу однієї доби повинні накласти арешт на майно такої людини. Тому, щоб уникнути для себе негативних наслідків важливо вчасно виплачувати всі свої майнові зобов'язання і не затягувати з цим. Крім того, наявність даних в такому реєстрі можуть носити і інші негативні наслідки. Адже навіть перед влаштуванням на роботу, майбутній роботодавець може запросити інформацію з такого реєстру. Як казалося раніше, в такій базі також присутня інформація щодо юридичних осіб, а це означає, що із-за цього можуть виникнути певні проблеми з веденням свого бізнесу.