Товмасян, облсоветУ бібліотечному корпусі Національного юридичного університету ім.Я.Мудрого зібралися голови територіальних громад, очільники районних рад, керівництво міста та обласної державної адміністрації, правоохоронних та контролюючих органів регіону. Зустріч ініціював президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, голова обласної ради Артур Товмасян.

Основна тема розмови - взаємодія місцевого самоврядування зі структурами, що здійснюють правоохоронну та контролюючу діяльність, дотримання законності діяльності місцевих рад та їх виконавчих органів, забезпечення прозорості бюджетного процесу.  Крім того, увагу приділили питанням взаємодії з обласними підрозділами ДСНС з місцевими радами, захисту навколишнього середовища та протидії незаконному використанню природних ресурсів. 

«Ціль нашої зустрічі – не тільки попередження порушень. У нас спільна мета – забезпечення стабільності та громадського спокою в області. – сказав Артур Товмасян, відкриваючи захід. – Дотримання законності та правопорядку, взаємодія із правоохоронними органами, додержання фінансової дисципліни завжди мають бути пріоритетом у роботі керівників місцевих рад та депутатського корпусу, працівників виконавчих органів. Переконаний, що за підсумками сьогоднішньої роботи нам вдасться напрацювати ефективний механізм подальшої співпраці».

На думку керівника обласної ради, існує певний дефіцит спілкування керівників громад з органами правопорядку та нагляду. Тому він запропонував використати Асоціацію органів місцевого самоврядування Харківської області як платформу для постійного діалогу між представницькими та виконавчими органами влади. 

Керівники регіональних правоохоронних структур говорили про різні аспекти взаємодії з місцевим самоврядуванням на рівні громад.

Прокурор Харківської області Олександр Фільчаков зазначив, що на базі обласної прокуратури створено 12 міжвідомчих робочих груп. Ключовими орієнтирами, зокрема, є попереднє викриття кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним використанням бюджетних коштів, у сфері державного та комунального майна, корупційних правопорушень, охорони довкілля та земельних відносин. На його переконання, завдяки спільним скоординованим зусиллям правоохоронних структур та органів влади в регіоні забезпечено стабільність.

Заступник начальника ГУ Національної поліції в Харківській області Сергій Чиж вказав на точки зіткнення для спільних дій поліції та місцевого самоврядування. Передусім щодо спільного усунення факторів, які сприяють злочинності, своєчасного виявлення проявів рейдерства, припинення незаконної порубки лісу, наведення порядку у видобуванні корисних копалин та користуванні водними об’єктами, розвитку систем відеоспостереження. 

Начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області Адрій Рубель також зазначив, що розвиток мережі камер відеонагляду дозволить суттєво підняти рівень безпеки в громадах.

«У деяких громадах не встановлено жодної камери. А від наявності камер залежить рівень протидії правопорушенням та розкриття злочинів. Як добрий приклад можна привести Пісочинську громаду, де встановлено 150 камер і всі мають зв'язок з поліцією. Тобто нам не треба гаяти час на отримання доступу, є повна взаємодія», - сказав Андрій Рубель. 

Підбиваючи підсумки, Артур Товмасян зазначив, що це не остання зустріч у такому форматі. 

«Моя особиста позиція в тому, що громади не мають залишатися сам на сам зі своїми проблемами, які у всіх більш-менш однакові. Передовсім йдеться про людей, які живуть в громадах, де влада має забезпечити комфорт і безпеку», - наголосив Артур Товмасян.

Screenshot 563 Screenshot 562