Насильство у родині - тема, про яку говорити часто незручно. Мовляв, щоб "не виносити сміття з хати", не накликати публічного осуду, не опинитися в центрі уваги. Нерідко просити про допомогу у таких випадках у родинах наважуються тільки коли справа доходить до фізичного насильства та лікування побоїв у лікарні. Міська влада Харкова, за підтримки UNFPA Україна, докладає всіх зусиль, щоб таку ситуацію змінити. 

Домашнє насильство у Харкові: показники та особливості 

Усі мої сили пішли на те, щоб просто озвучити чоловіку своє рішення. А тут я змогла їх відновити, - говорить Світлана (ім’я жінки змінене) про своє рішення остаточно піти від партнера. - За два тижні у притулку я виросла. Виросла зсередини: дуже була низько, а зараз розправила крила, думаю про себе.

Батьки Світлани розлучилися, коли вона була іще дитиною. То ж жінка завжди мріяла про власну здорову та щасливу родину. Свого майбутнього чоловіка вона зустріла, коли їй було 17, це було кохання та взаємні почуття. Однак, з часом стосунки між подружжям почали псуватися. Чоловік працював в іншому місті, не брав особливої участі у вирішенні родинних справ та вихованні спільного сина. Коли жінка говорила про розлучення, різко "обрізав" такі розмови, вважаючи, що краще нещаслива родина, ніж публічний осуд. 

На певному етапі чоловік почав випивати. Сварки із Світланою відбувалися на очах у сина, який, мов губка, "вбирав" кожне почуте слово, як-от погрози фізичної розправи. Зрештою, після чергової такої сварки Світлана вирішила "Досить!" Вона повідомила чоловікові про остаточне рішення розлучитися, на що знову отримала погрози вбивством, образи та приниження. Мама Світлани звернулася до бригади соціально-психологічної допомоги, після чого жінка потрапила до притулку. Сама Світлана говорить: нарешті почала слухати сама себе і робити те, що дає їй змогу почуватися повноцінною особистістю. 

За даними Фонду ООН у галузі народонаселення, близько 1,1 мільйона жінок в Україні  зазнають фізичного та сексуального насильства. Історія Світлани - типовий вияв психологічного насильства. Разом із економічним, ці види ідентифікувати іще важче, адже самі постраждалі часто не розуміють, що це насильство. При цьому не слід вважати, що насильство трапляється лише у родинах із нижчим рівнем достатку, які мешкають у селах. Це - проблема, із якою так само стикаються і багато мешканців мегаполісів. 

Yes Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні. Проведення заходів до Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства" у Харкові.

Багато випадків насильства у великому місті "розсіюється". І ця проблема не бачиться такою вже суттєвою, як, наприклад, у малих містах чи селах. Видно це тільки тоді, коли окремі випадки мають суспільний резонанс: пов’язані із тяжкими наслідками або ж стосуються дітей, - зазначає Сергій Велигодський, муніципальний консультант UNFPA Україна у Харкові.    

Харків - друге в Україні місто за кількістю населення після столиці. Щороку кількість звернень про домашнє насильство до поліції тут зростає на 200-300 випадків. Крім того, не слід забувати також про психологічне та економічне насильство. Їх важко розпізнати, проте їх наслідки так само надзвичайно серйозні та потребують тривалої психологічної реабілітації. 

Ключовою ланкою у боротьбі із домашнім та гендерно зумовленим насильством є міська влада. Вона працює, щоб такі жінки як Світлана мали змогу звернутися по допомогу та отримати її у разі потреби.

Відповідно до законодавства, місцева влада повинна виконувати те, що є актуальним для громади. Йдеться не просто про залучення місцевої влади, а залучення місцевої влади до виконання її прямих обов’язків. Це - завдання нашого суспільства і нашої громади в тому числі. Громадськість і існує для того, щоб нагадувати що (ред. - домашнє насильство) є проблемою, - пояснює Сергій Велигодський. 

Робота робота з громадськістю як спосіб попередити насильство

Один із основних напрямів діяльності місцевої влади Харкова - просвітницька робота. Її проводять соціальні служби, поліція, громадські посередники із родинами та роз’яснюють, що таке насильство, як його помітити і як себе від нього вберегти. Інформацію поширюють на сайтах міської влади, спеціалізованих закладів та у соцмережах. Визнають: це не одномоментна зміна, а довга копітка робота із руйнування усталених суспільних міфів та стереотипів. 

Її мета - роз’яснювати людям інформацію так, щоб потім вони самі могли поширювати її серед своїх рідних та знайомих та легко розпізнавали будь-які вияви насильства щодо себе та інших. Адже саме так можна попереджувати проблему та її тяжкі наслідки вже на ранніх етапах. 

Значну підтримку місту щодо вирішення проблеми домашнього насильства продовжує надавати Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні. Діяльність UNFPA Україна  у Харкові почалася іще у 2015 році. Від липня 2020 року місто підтримують у межах проєкту "Міста, вільні від домашнього насильства", що реалізується за підтримки уряду Великої Британії. У Харкові, як і інших містах України,  у межах проєкту сприяють розбудові муніципальної системи запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Йдеться про просвітницьку роботу серед населення, експертну підтримку для міської влади, підготовку спеціалістів-надавачів соціальних послуг,  а також забезпечення міжвідомчої взаємодії між уповноваженими суб’єктами*. 

Yes Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні. Проведення заходів до Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства" у Харкові.

За підтримки UNFPA  вперше в Україні у Харкові створили служби первинного соціально-психологічного консультування постраждалих від насильства та відпрацювали модель таких служб. Вони діятимуть на базі Центру соціальних служб і працюватимуть у міському та районному центрах. Після завершення проєкту Фонду ООН у галузі народонаселення , у межах якого вони створені, діяльність цих служб буде інституціоналізована. Тобто, мета - дати "імпульс" - допомогти створити на навчити, а після відпустити систему "у самостійне плавання" під керівництвом міської влади.  

*Перелік цих суб’єктів визначає "Закон про запобігання та протидію домашньому насильству". Він включає Міністерство соціальної політики, служби у справах дітей, уповноважені підрозділи органів Національної поліції України, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та інші структури. 

Як працює система протидії домашньому насильству у Харкові 

Система послуг із протидії домашньому насильству у Харкові створювалася поступово. 

Харків став першим містом в Україні, яке створило притулок для постраждалих від насильства за міжнародними стандартами та передало його під опіку міській владі. Притулок розрахований на 10 місць для дорослих та 2 для дітей із можливістю перебування до 3-х місяців. 

Шелтер - це декілька місяців перебування, роботи над собою і зміни свого життя. Тому тут повинне бути особисте бажання потерпілої змінити свою долю, - пояснює Сергій Велигодський. 

За підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення у 2019 році в місті також запрацював Денний центр соціально-психологічної реабілітації. У денний центр постраждалі можуть звернутися по допомогу соціального співробітника, психолога чи адвоката. При денному центрі також почали діяти дві спеціальні кризові кімнати. Це місце для екстреного поселення постраждалих на короткий термін - до 10 діб. 

Від 1 січня 2020 року Денний центр, притулок та кризові кімнати об’єднані у єдиний комунальний заклад - "Центр надання допомоги постраждалим від насильства". Тут постраждалим надають усю необхідну допомогу для реабілітації та повернення до самостійного життя, вільного від впливу та залежності від кривдника. 

У місті з 2016 року діє спеціальний орган - Координаційна ради з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім'ї, гендерному насильству та протидії торгівлі людьми. Це окремий консультативно-дорадчий орган у місті, який допомагає міській владі реалізовувати політику боротьби із домашнім насильством. Серед іншого Рада бере участь у розробці спеціалізованих міських програм та ініціює проведення моніторингу ефективності реалізації відповідних програм та заходів. 

Yes Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні. Проведення заходів до Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства" у Харкові.

Таким чином, Харків має досить розвинуту та комплексну систему соціальної допомоги, яку успішно підтримує місцева влада та допомагає розвивати UNFPA Україна. Досвід міста може бути корисним і для інших громад та міст, які хочуть удосконалити боротьбу із домашнім та ґендерно зумовленим насильством.  

Куди звертатися по допомогу у Харкові

1. Комунальний заклад Харківської міської ради "Центр надання допомоги постраждалим від насильства". Адреса: м. Харків, просп. Льва Ландау, 48. Контакти: 093-303-03-53, prytulok.kh@gmail.com, https://www.facebook.com/tsndpn.kh

2. Кабінет медико-психологічної допомоги при КНП "Міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І.Мещанінова".  Адреса: м. Харків, провулок Балакірєва, 3А, 1-й пов. (праворуч від центр. входу). 

3. У рамках проєкту "Міста вільні від домашнього насильства" планується створення двох спеціалізованих служб первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Адреса: м. Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 6 під’їзд, 6 поверх (на базі ХМЦСС "Довіра"); м. Харків, вул. Полтавський Шлях, 46 (на базі ЦСС Холодногірського району м. Харкова). 

Якщо ви або хтось із ваших знайомих зазнали домашнього насильства, зверніться на Національну гарячу лінію із подолання та запобігання домашньому та гендерно зумовленому насильству - 116 123 (безкоштовно, анонімно, конфіденційно) та заходьте на сайт rozirvykolo.org у вкладку "Допомога".  

Окрім цього, не забувайте, що в критичних ситуаціях завжди необхідно звертатися до Національної поліції за номером 102. 

Партнерський матеріал