Після запуску газогону "Північний потік-2" Україна має домогтися від США і Німеччини гарантій безпеки своїх територій. Про це заявив народний депутат, співголова політичної партії "Наш край" Сергій Шахов.

"Україна має задіяти усі можливі важелі впливу на західний політикум, щоб гарантувати собі не просто компенсації економічних збитків, а, в першу чергу, гарантії нашої територіальної безпеки", — заявив Сергій Шахов.

На його думку, після того, як Росія отримає альтернативний газогін, її ніщо не буде стримувати від повномасштабної військової кампанії на території нашої країни. У той же час, як наголосив народний депутат, країни Заходу навряд чи зможуть убезпечити Україну від економічних втрат, оскільки гарантувати транзит газу може лише його власник.

"Зараз ми маємо лише слова про те, що ФРН "гарантуватиме продовження транзиту газу через українську ГТС". Цікаво як, якщо Німеччина не є власником цього газу? Це дуже схоже на таке звичне для європейських політиків висловлювання глибокого занепокоєння і відсутність реальних дій. Якщо Росія негайно припинить транзит, що робитиме Німеччина? Як діятиме США? Це ті питання, на які ми зобов’язані отримати чіткі та своєчасні відповіді", — наголосив нардеп.

Співголова "Нашого краю" привітав спільну заяву України та Польщі та те, що Київ ініціює консультації з Єврокомісією і Німеччиною стосовно "Північного потоку-2".

"У Польщі та країнах Прибалтики чудово знають, що таке Росія і наскільки вона "надійний" партнер. Тому дуже добре, що ми вже маємо спільну заяву українського та польського МЗС. Добре, що українська дипломатія починає формувати питання газогону. Сподіваюсь, що Володимир Зеленський під час свого візиту до США зможе донести до Джо Байдена, що "Північний потік-2" має бути зупинено. Інакше є серйозні причини думати, що зупиниться держава Україна", — застеріг Сергій Шахов.