Запаси вугілля на складах українських ТЕС та ТЕЦ майже в 4 рази менші за потребу. Це вже незабаром може призвести до відключення та обмеження електроспоживання. Про це заявив співголова політичної партії «Наш край», народний депутат Сергій Шахов.

«На складах ТЕС та ТЕЦ має бути зараз понад 2,8 мільйона тонн вугілля. А ми маємо менше 790 тисяч тонн. І це при тому, що запаси вугілля з другої половини вересня почали скорочуватись. І вже маємо результати такої халатності — за інформацією Укренерго, станом на 4 жовтня 2021 року через відсутність палива не працює 18 блоків ТЕС та ТЕЦ загальною потужність 6,5 ГВт», - заявив Сергій Шахов.

Проте, зазначив співголова «Нашого краю», проблема наявності вугілля є комплексною.

«Україна мала розвинену вугільну галузь, яку зараз навмисно нищать. Штучно занижується вартість вугілля власного видобутку. Навіть нині — коли енергоносії дорожчають шаленими темпами в усьому світі — держава закуповує вугілля на держшахтах нижче собівартості. В результаті маємо борги по зарплатам шахтарям у розмірі 1,85 млрд грн. Навіть з урахуванням спрямованого на виплати 1 млрд грн, який заклали змінами до бюджету 2021 року, до кінця року сума боргу перевищить 2 млрд грн», - наголосив народний депутат.

Сергій Шахов уточнив, що в результаті цих дій і відсутності стратегії розвитку галузі видобуток українського вугілля закономірно скорочується, а надолужити запаси через імпорт не вийде.

«Імпортоване вугілля нас не врятує, бо на заваді стануть логістичні обмеження, недостатність часу та обмеженість фінансових ресурсів — вугілля за останній час подорожчало в 2 рази та на Роттердамській біржі на початку жовтня ціна коливається в діапазоні $240-270 за тонну. У цій ситуації для проходження осінньо-зимового сезону залишається два варіанти: або обмеження споживання електроенергії, або її імпорт з Білорусії та Росії, який поки заборонено до кінця жовтня 2021 року. До речі, уникнути відключення світла на початку 2021 року вдалось завдяки саме імпорту електроенергії із Білорусії та Росії», - нагадав співголова «Нашого краю».

У цій ситуації уряд має вжити усіх можливих заходів для убезпечення українців від відключень електроенергії взимку. Зокрема, «Наш край» наполягає на виконанні Міненерго тих зобов’язань, які воно само на себе взяло. А саме:

  • чітке дотримання виробниками електричної енергії (насамперед — ДП НАЕК Енергоатом) затвердженого Міненерго графіку ремонтів генеруючого обладнання;
  • видобуток вугільної продукції на рівні не нижче планових показників (11 млн тонн, з яких державні шахти – не менше 2 млн тонн);
  • виконання заявлених ТЕС та ТЕЦ обсягів постачання вугільної продукції на рівні 15,5 млн тонн, зокрема, імпорту 4,5 млн тонн;
  • залучення додаткових обсягів вугілля на рівні 1-1,6 млн тонн (шляхом збільшення власного видобутку/додаткового імпорту вугілля).