Коронавірус вже встигли охрестити «чумою ХХІ століття». Він вже другий рік крокує світом та забирає життя тисяч людей. Для багатьох країн коронавірус став суттєвою проблемою, і вони познайомилися зі страшним поняттям «медицина катастроф». На цей час у світі 219 млн хворих на ковід і 4,55 млн смертей.

За офіційними даними Міністерства охорони здоров’я України, з березня 2020 року ковідом в Україні захворіло майже 2,5 млн осіб, 57,8 тисяч померло від ускладнень. У Харківській області було інфіковано понад 188 тисяч осіб, а понад 4 000 осіб померло від ускладнень. Першим кроком уникнення масового поширення ковіду стали карантинні обмеження, закриття громадських закладів, дистанційний формат роботи та навчання. Це мало, безумовно, негативний ефект для економіки і виживання та загострило проблему – що важливіше – фізичне чи економічне виживання.

Фахівці неодноразово підкреслювали, що бар’єр для пандемії може виникнути лише у разі колективного імунітету, для чого потрібні значні зусилля. Зрозуміло, що вакцинація створює імунітет, але імунітет не завжди гарантує безпеку від захворювання, особливо коли цей імунітет не справляється через послаблення організму чи якісь інші причини, і хвороба знаходить шпарину в обороні організму. З одного боку, є значні досягнення, провідні держави світу протягом року провели низку клінічних досліджень, створили вакцину, та й не одну – сьогодні схвалено 10 вакцин різної природи. Але, з іншого боку, ми живемо в епіцентрі спалаху ковіду, у час «третьої хвилі» розповсюдження ковіду, із постійним балансуванням між різними рівнями карантинних зон та значним скепсисом щодо вакцинування. В Харківській області, з моменту отримання першої партії вакцин, повністю було вакциновано близько 17%. Але ж переважна більшість не вакцинована та знаходиться під загрозою захворювання.

Вакцинація – це упереджвальний захід. Що ж робити, коли хворієш? Наразі при ковіді лікуються симптоми, а не власне вірус. Тому організм повинен сам його перебороти, але є висока вірогідність ускладнень, подекуди і смертельних. Вакцинування створює імунітет, але фіксуються випадки, коли навіть з імунітетом люди хворіють, до того ж залишилась велика кількість людей, які не вакцинувалися і знаходяться у зоні ризику.

З грудня 2020 року почались активні пошуки ефективних препаратів власне для лікування коронавірусної хвороби. Перші такі ліки у 2021 році розроблені у США – Bamlanivimab та Etesevimab, які у комбінації застосування є ефективними під час лікування коронавірусу. Зазначені препарати та їх комбінація отримали дозвіл на екстрене використання від Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) та пройшли сертифікацію в більшості країн світу.

2

Щодо дії цих ліків, то препарати діють безпосередньо на вірус – зв’язуються зі спайковими білками вірусу, запобігаючи проникненню у клітини та подальшому розмноженню, прискорюють одужання хворих з коронавірусною хворобою і запобігають виникненню ускладнень. Комбінація цих препаратів вводиться одночасно у вигляді крапельниці після отримання позитивного результату на коронавірус, протягом десяти днів з моменту появи симптомів. Препарати можна призначати з перших днів захворювання. Bamlanivimab та Etesevimab застосовують і як профілактичну терапію, якщо є ризики та патології у людини.

Але все одно пацієнти, які отримують лікування обома препаратами, повинні продовжувати самоізолюватися і використовувати заходи інфекційного контролю (носити маску, дотримуватися ізоляції, дотримувати соціальну дистанцію, уникати спільного використання особистих речей, очищувати і дезінфікувати поверхні і дотримуватися частого миття рук) відповідно до рекомендацій Центрів по контролю та профілактики захворювань США. 

Виникає закономірне питання, яке усіх бентежить, – коли Україна зможе отримати такі ліки? Адже, наприклад, американську вакцину Moderna Україна отримала лише у липні 2021 року.

Ці унікальні ліки у вересні було завезено до України, і вони вже розподіляються між областями. Про це нам повідомив народний депутат Євген Пивоваров, який брав участь у переговорах із міжнародною благодійною організацією "Direct Relief" про надання гуманітарної допомоги Україні та забезпечення українських громадян ліками у боротьбі з COVID-19.

3

Народний депутат України Євген Пивоваров

Міжнародна благодійна організація "Direct Relief" існує з 1945 року, співпрацює з 60 країнами світу та відома наданням гуманітарної медичної допомоги: її діяльність спрямована на покращення якості життя шляхом надання медичних препаратів та невідкладної медичної допомоги тим регіонам, які цього потребують.

Під час телефонної розмови ми поцікавилися, чи складно було дістати ці ліки для України, зважаючи на безпрецедентний ажіотажний попит та експортні обмеження. Євген Пивоваров розповів, що переговори про надання такої гуманітарної медичної допомоги від "Direct Relief" тривали ще з квітня, за безпосередньої участі Президента України, МОЗ України та Посольства України в США.

Не дивно, що офіційним партнером у цій гуманітарній місії виступив «Благодійний фонд Євгена Пивоварова», адже займається темою недержавної допомоги, з акцентом на медичній галузі та соціальному забезпеченні. Євген Пивоваров підкреслив, що для нього та фонду велика честь, що їм довірили стати партнером і передати цей вантаж. До того ж у благодійного фонду вже сформована репутація у сфері вирішення проблем у напрямку медичної підтримки. Зокрема, вже вдалося реалізувати декілька проєктів із наданням гуманітарної медичної допомоги: у жовтні 2020 року був доставлений гуманітарний вантаж у вигляді меблів медичного призначення з Німеччини (німецько-українська спільнота «Марбург Обоз Плюс»), які розподілено між закладами охорони здоров’я у м. Люботин, Дергачівського району та частині Харківського району області; у квітні 2021 року був отриманий перший гуманітарний вантаж від Посольства України в США, за сприяння благодійної організації "The Fishermen", який складався із різноманітних засобів індивідуального захисту (було розподілено між закладами охорони здоров’я Харківської області). І ось у вересні-жовтні 2021 року вдалося завезти 60 000 флаконів препаратів для лікування коронавірусу: Bamlanivimab (20 000 доз) та Etesevimab (40 000 доз) із загальною вартістю 19 496 000 доларів США (525 212 492 грн).

Як повідомив Євген Пивоваров, гуманітарна допомога у вигляді 60 000 флаконів лікарських препаратів вже вирушила у 24 області України, і розвезення буде завершено найближчого тижня. Наразі забезпечується доставка препаратів, зокрема і до нас у Харківську область. Більше 20 000 осіб отримають безкоштовне лікування, у  першу чергу – ті, хто найбільше цього потребує: хворі коронавірусом, які мають небезпеку ускладнень, із соціально вразливих груп населення.

4

Ця гуманітарна допомога та перші ліки від ковіду в Україні – приклад того, що держава дійсно піклується про своїх громадян, і як соціальний інститут спрацювало ефективно, за що велика вдячність Міністерству охорони здоров’я України, Міністерству соціальної політики України та Міністерству внутрішніх справ України. Це приклад того, як в життя втілюється одна з ключових статей Конституції України: «Стаття 3. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю».

Євген Пивоваров зазначив, що планується подальша співпраця з Посольством України в США та благодійною організацією "Direct Relief" щодо нових можливостей, зокрема і поставок ліків.