Сьогодні у Верховній Раді зареєстровано законопроект №6064, що поверне мораторій на відключення від комунальних послуг у період карантину. Про це повідомив його автор, співголова політичної партії «Наш край», народний депутат Сергій Шахов.

«Величезна кількість людей сидить без роботи. Локдаун і карантин закрив тисячі підприємств, які давали робочі місця та зарплати. Уряд нічого не зробив суттєвого, щоб врятувати українців. Зате зробив максимум, щоб їх добити — підняв тарифи, змусив людей залізти у величезні борги та дозволив комунальникам відключати абонентів від своїх послуг. Це як назвати? Як можна в умовах всесвітньої кризи відключати людей від світла, води, газу та тепла?» — заявив Сергій Шахов.

Співголова «Нашого краю» наголосив, що саме політика українського уряду стала причиною такої шаленої боргової ями, у яку попали люди.

«Це люди чи уряд зробив «ринок газу», який тепер коштує майже 30 гривень за куб? Це люди чи уряд закуповують вугілля втридорога в США, а не на вітчизняних шахтах? Це люди чи уряд підняв тарифи до такого рівня, що на них сім’ї мають витрачати до 80% сімейного бюджету? Не можна змушувати людей жити у холоді, темряві та голоді. Відключення осель мають припинитися до кінця пандемії», — обурився народний депутат.

На думку Сергія Шахова, необхідно негайно повернути мораторій, бо відключення, які вже почалися по Україні, можуть призвести до соціального вибуху.

«Люди доведені до краю. Не можна їх перед початком холодів відключати від світла та газу — це ж можна порівняти із тероризмом проти власного народу. Якщо уряд не може  повернути норму мораторію на відключення від послуг ЖКГ, то ми — народні депутати — зробимо подання законопроекту самостійно. Я впевнений, що депутатський корпус стане на бік людей в цьому законопроекті, та знайдеться необхідна кількість голосів. В цьому випадку уряду доведеться виконувати рішення закону», — підсумував співголова «Нашого краю».

Нагадаємо, що проектом Закону №6064 пропонується введення мораторію на припинення надання житлово-комунальних послуг на період дії карантинних обмежень, викликаних коронавірусною хворобою (COVID-19). Ухвалення Закону дозволить тимчасово на період карантинних обмежень захистити людей від негативних фінансових наслідків, викликаних пандемією.