Уряд повинен зупинити підвищення вартості електроенергії, принаймні до кінця дії карантинних обмежень. Про це заявив співголова політичної партії «Наш край», народний депутат Сергій Шахов.

Він нагадав, що уряд планує до 31 грудня 2021 року поступово перейти до економічно обґрунтованої вартості електрики з урахуванням соціального захисту споживачів.

«Ми вже чули від уряду, що таке «економічно обґрунтована ціна». У травні 2021 року в Кабміні сказали ці слова та попередили про зростання тарифів у 1,5 - 2,5 рази. Аж до 4,00 грн/кВт-год в деяких регіонах країни. Не важко уявити, до якої катастрофи це призведе, зважаючи на і без того зростаючу заборгованість населення за електроенергію», — заявив Сергій Шахов.

При цьому, за словами народного депутата, Україна має ресурс для суттєвого зниження тарифу — атомну енергетику.

«На сьогодні цей вид енергогенерації найдешевший у світі. Якби Україна розвивала атомну енергетику, постачала побутовим споживачам саме електрику від атомних електростанцій, то «економічно обґрунтований» тариф був би у кілька разів нижчим за поточні показники. Поки що ж ми бачимо зменшення генерації атомної на користь конкретних олігархів від енергетики, які із радістю збільшують виробництво дорогої електрики, наповнюючи власну мільярдерську кишеню», — повідомив співголова «Нашого краю».

Сергій Шахов нагадав про українські вугільні шахти, які стогнуть від браку замовлень і шаленої заборгованості по зарплатах. А державна теплогенеруюча компанія в цей час закупає вугілля у США за вдвічі вищою ціною.

«Центренерго» повідомив, що він домовився про поставку 33 тисяч тонн вугілля із США за ціною 3150 грн за тонну. При цьому українські шахти продають вугілля по 1650 грн за тонну. Тобто майже вдвічі дешевше. «Центренерго» — державна компанія, яка має діяти багатовекторно в інтересах України. Контракти на поставки вітчизняного вугілля допомогли б стрімко погасити заборгованості перед шахтарями без додаткових вливань із бюджету. Генеруючі компанії отримали б сировину, яка б дозволяла довше лишатися на поточних рівнях тарифу. Для України — одні плюси. Але на такій ціні за вугілля, скоріше за все, надто малі «відкати», тому «Центренерго» зробив вибір на користь американського вугілля», — повідомив співголова «Нашого краю».

«Наш край» висловлює категоричну незгоду із такою політикою компаній, які займають майже монопольне становище на ринку електроенергії. Здіймати тарифи, аби закуповувати якнайдорожче вугілля у іноземних компаній заради «відкатів» від контрактів — це нечуваний цинізм, якому не місце в Україні.

Партія вимагає повернути пільговий тариф на перші 100 кіловат, який діяв до 2020 року, та ввести мораторій на будь-яке підвищення тарифів, принаймні до повно закінчення пандемії та соціально-економічної кризи. І це можна швидко зробити у стислі терміни, наростивши ядерну генерацію навіть лише наявними потужностями. А після заявленої побудови додаткових реакторів зробити атомну енергетику домінуючою в Україні, чим забезпечити на десятиліття вперед нерушимість тарифу на електроенергію.