Пресс-конференция начальника управления прессы и информации Харьковской облгосадминистрации Виктории Маренич

Для мене величезне задоволення сьогодні з вами (звертається до журналістів) спілкуватися напередодні Дня журналіста. Крім того, є конкретна можливість розповісти по те, що відбувалося в галузі розвитку інформаційних технологій, преси, інформації в Харківської області за останні 5 років.

Отже ми недарма винесли в тему прес-конференції питання про виконання державної програми "Журналіст". 27 травня відбулася колегія Держкомтелерадіо України", де якраз слухалося питання про закриття або про виконання цієї програми в Україні. Я з величезним подивом почула про те, що така програма була ухвалена 4 березня 2004 р. За цією програмою передбачалося за 4 роки виділення 100 млн.грн. державних коштів для підтримки комунальних державних засобів масової інформації. Завдяки цій підтримці 19 державних телерадіокомпаній України булиповністю переоснащені. Я вважаю, що це дуже добре, тому що більшість з них вже потребували технічного переоснащення, взагалі нового погляду , але я з сумом мушу зазначити, що Харків увішай в число тих областей, які на цю програму взагалі не звертали увагу і ця програма в нас не була ніяким чином реалізована. Тобто іншими словами, всі 5 "аваківських" років зовсім не було фінансування, підтримки державних та комунальних засобів масової інформації.

Про що ще йшлося на засіданні колегії? Безумовно, про рівень фахової підготовки журналістів. Як на мене, а я професійний журналіст, є сумним фактом те, що багато людей, які працюють в журналістиці, не мають ніякої підготовки, ніякої перепідготовки. І на сьогоднішній день головою Держкомтелерадіо поставлено завдання переглянути підготовку кадрів. Хочеться, щоб в кадрі з’являлися лише ті люди, які вміють не лише тримати мікрофон в руках, але й мають гідну професійну освіту.

Це що стосується програми "Журналіст". Оскільки вона не реалізовувалася в Харківській області, то управління у справах преси та інформації вийшло з ініціативою на 2 півріччя 2010 р. звернутися до депутатського корпусу Харківської облради з пропозицією, що все ж таки надати допомогу районним ЗМІ. Отже, хочу сказати про те, що ми просимо на рік 2 млн. 600 тис.грн. підтримки з обласного бюджету для районних ЗМІ. В останній раз кошти на технічне переобладнання цих ЗМІ виділялися в 2003 р. Це на сьогоднішній день є дуже важливе і болюче питання. Знову ж таки, якщо ми подивимося на рівень покриття Харківської області, то побачимо, що тільки загальнонаціональні канали покривають більше 90% регіону, а Харківська обласна телерадіокомпанія лише 70%. Ті населені пункти, які розташовані на відстані більше 40 км від передавачів, перебувають в інформаційному голодуванні. Думаю, що інформація, яка йде від районних ЗМІ є на сьогодні найважливішою, найактуальнішою проблемою, тому що на них (районні ЗМІ) за останні 5 років "аваківського керування" ніхто не звертав уваги. Про це говорять факти.

Ще один з головних напрямків нашої роботи - це створення у приміщенні обласної ради, облдержадміністрації потужного прес-центру. Роботи йдуть повним ходом, вже замовлено все обладнання, і через те, що ця техніка виробляється за кордоном, то строки поставки заплановані до дня Харкова. Це буде сучасний, потужний прес-центр, я б дуже хотіла, щоб в цьому прес-центрі були всі можливості для приємної роботи журналістів. Це нормально і це є нонсенс, що за 5 років гроші на цю програму не виділялися, прес-конференції не проводилися, виїзні прес-тури не проводилися. Я зараз тримаю в руках розпорядження голови облдержадміністрації від 1 жовтня 2007 р. Пан Аваков підписав положення про Управління по справам преси та інформації ХОДА. Це є дуже цікава річ і у 5 пункті (29,30 підпункт) сказано: Управління по справам преси та інформації проводе прямі лінії голови ХОДА, висвітлює в ЗМІ круглі столи за участі голови ХОДА. А в мене запитання: "В чому провина інших чиновників ХОДА? Вони не працювали, чи їм не було про що розповідати?". Дуже цікава річ у 31 підпункті, де сказано: "доводить до акредитованих при ХОДА ЗМІ інформаційні матеріали". Це я кажу про те, що на сьогоднішній день поставлене завдання, щоб ЗМІ працювали при ХОДА без акредитації. Це вимога часу, я б дуже хотіла завдяки вам звернутися до всіх представників ЗМІ і сказати, що не потрібно акредитуватися для того, щоб працювати . Але якщо ви, наприклад, будете змінювати місце прописки, то просто повідомте нас про це, щоб ми вчасно змогли вас організувати на будь-який захід, щоб повідомити про те, що буде відбуватися.

Ще хочеться сказати про те, що видавництва Харківщини посідають в Україні по випуску книжкової продукції 2 місце, харківські книгарні виготовляють половину всіх книжок в Україні. Але також у мене є довідка, з якої витікає, що кілька років на державному рівні взагалі Харківщина не була представлена на міжнародних книжкових ярмарках та виступах.

Чому я про це кажу. Наше управління опікується не лише інформаційною сферою, а й роботою з книговидавцями, книгорозповсюджувачами. На цю тему є ще один неприємний факт: кошти на серію книг "Поезія та проза Слобожанщини", яка  була спрямована на підтримку місцевих авторів, також не виділялися кілька років. Ми плануємо відновити пересувні книжкові виставки-ярмарки районам Харківської області для того, щоб у найвідданішому селі люди побачили цікаві книжки, щоб могли їх придбати по собівартості, і це є вимога до книговидавців і таку домовленість вже досягнуто.

Ще хочу розказати, що кілька тижнів тому я вирішила поспілкуватися з районними ЗМІ. Ми спілкувалася і я з констатувала, що не можу їх зупинити, тому що вони хотіли виговоритися, а їх ніхто не слухав і не чув 5 років. Мені хочеться поставити запитання до попереднього керівництва управління, а також до попереднього керівництва ХОДА: "Скажіть будь-ласка, яким чином просувалася інформаційна політика, яким чином було створене інформаційне поле?".