ДК "Укртрансгаз" НАК "Нефтегаз Украины" заявил, что информация заместителя председателя Харьковской облгосадминистрации Олега Шаповалова о создании препятствий со стороны представителей ДК "Укртрансгаз" для частных газодобывающих предприятий неправдива. Об этом 22 июня сообщили "SQ" в пресс-службе "Укртрансгаза".  В "Укртрансгазе" сообщили, что компанию заподозрили в том, что она включает добытый частными компаниями газ в баланс природного газа Украины для последующей его реализации промышленным потребителям.

Как сообщили в "Укртрансгазе", заявление может быть связано с тем, что ряд газодобывающих компаний пытается реализовывать газ промышленным потребителям по цене, которая значительно выше, чем для населения. Некоторыми газодобывающими компаниями в судах безрезультатно оспаривалась законность действий "Укртрансгаза" относительно порядка плановых распределений газа украинской добычи. В "Укртрансгазе" также заявили, что потребовали от О.Шаповалова передать правоохранительным органам факты вымогательства средств у частных газодобывающих предприятий. В случае, если факты не будут переданы в течение 3 дней, компания планирует подать иск о клевете и возмещении нанесенных неправдивыми высказываниями убытков.

Справка "SQ". Ст. 3 закону “Про державний бюджет України на 2007 рік” встановлені категорії підприємств (частка держави у статутному фонді яких перевищує 50%, господарські товариства, більше ніж 50% акцій (часток, паїв) яких знаходиться у статутних фондах інших господарських товариств, акціонером яких є держава, яка володіє в них контрольним пакетом акцій, а також дочірні підприємства, представництва та філії таких підприємств і товариств, учасники договорів про спільну діяльність, та/або уповноважені особи договорами про спільну діяльність, укладеними за участю зазначених підприємств), які мають щомісячно здійснювати продаж всього природного газу власного видобутку для формування ресурсу природного газу, що використовується для потреб населення. Закон "Про державний бюджет України на 2007 рік" встановлює випадки та порядок обмеження у реалізації передбачених законом категорій газовидобувних підприємств, належних їм обсягів природного газу, а саме спрямовує видобуті ними обсяги природного газу за результатами спільної діяльності для задоволення потреб населення.
Постановами КМУ №1697 від 08.12.2006 р. та №31 від 16.01.2007 р. встановлено порядок та напрямки спрямування реалізації всього обсягу природного газу власного видобутку, в тому числі отриманого учасниками договорів про спільну діяльність - виключно для задоволення потреб населення.